Oslávte s nami Deň kávy

Oslávte s nami Deň kávy

26.09.
2016

Lucie Čačalová

Prvý októbrový deň bude prevoňaný lahodnou vôňou kávy - aspoň teda symbolicky, pretože sa oslavuje Medzinárodný deň kávy. V DesignVille máme kávu nielen radi, ale bavia nás aj dizajnové vychytávky na jej prípravu. Spojili sme teda príjemné s užitočným a k rozprávaniu o káve sme si pozvali baristu z kaviarne Kávová hviezda v Brne, ktorý popíše nielen ako na jednotlivé prípravy kávy, ale prezradí napríklad tiež to, aká káva sa pije v Škandinávii.

Bez kávy si nedokážeme predstaviť ani minútu dňa, preto využijeme príležitosti Dňa kávy k tomu, aby sme sa o káve dozvedeli niečo nové a vám predstavili vychytávky s ktorými si môžete kávu vychutnať aj inak, než ste možno zvyknutí.

Niečo málo si ale najprv povedzme o káve. Pravlasťou kávovníka je Etiópia, odkiaľ bol koncom 13. storočia prenesený do Jemenu, kde sa divoké kríky začali kultivovať. Až do konca 18. storočia bolo pestovanie kávy výhradne záležitosťou Arabského polostrova, odkiaľ sa ďalej šírilo. "Sú nám známe asi 90 druhov kávy, z ktorých intezívne sa pestujú hlavne odrody arabica a robusta," dopĺňa barista Jiří Preis.

Káva sa dá pripravovať na nespočetné množstvo spôsobov - vedľa kávy z pákového kávovaru si môžete pochutnať napríklad na filtrovanej káve, French presse či káve z moka kanvičky. "Najdôležitejšie pre chuť kávy sú zrnká samotné, preto odporúčam kávu nakupovať v renomovaných pražiarňach," radí barista. Ako si teda môžete kávu doma pripraviť?

Moka konvička

Z moka kanvičky si môžete pripraviť silnú kávu chuťou podobnú espressu. "Do spodnej nádobky nalejete vodu, uprostred do sitka nasypete pomleté kávové zrná a postavíte na varič. Vriaca voda je tlakom pretlačená cez kávu a z kanvičky si potom vychutnáte silnú kávu," opisuje jednoduchú prípravu barista.

Nanajvýš štýlová je moka kanvička Collar od Stelton, ktorá pochádza z dielne talianskych dizajnérov Daniela Debiasi a Fredric Sandri, v ktorej dizajne sa spája talianska láska ku káve so škandinávskym minimalistickým dizajnom a precíznym prevedením. K nej sa skvele hodí mlynček na kávu Collar, ktorý nás v DesignVille úplne nadchol.

Kávovar French press

Od dánskej značky Stelton pochádza aj rada French pressov z kolekcie EM, ktorá už desaťročia patrí pod dizajnovú ikonu. "V poslednej dobe predstavuje French press obľúbenú variantu prípravy kávy. Pochutnáte si z neho na jemnej filtrovanej káve," hovorí barista a dodáva, "v Škandinávii sa kávové zrnká pražia veľmi svetlo, čo dáva vyniknúť ovocitej chuti v káve a práve táto chuť sa výborne hodí pre French press."

Len pre zaujímavosť, obyvatelia škandinávskych krajín patria k jedným z najväčších spotrebiteľov kávy vôbec a to predovšetkým pre ich obľubu French presse, do ktorého si pripravia veľké množstvo kávy, ktoré potom popíjajú po celý deň.

Príprava kávy pomocou French pressa je veľmi jednoduchá a nie je teda divu, že si môžete vyberať z mnohých designov -  kávovar Theo od Stelton alebo Push Coffee Maker od Muuto.

Filtrovaná káva

Kolekcia Theo v minimalistickom severskom dizajne je ako stvorená pre milovníkov kávy a čaju. Jej súčasťou je aj kanvica na filtrovanú kávu, ktorej vrchný diel sa nasadí na kanvičku, vloží sa do neho filtrovací papier a káva sa prefiltruje. Vďaka tomuto spôsobu prípravy získate chuťovo veľmi jemnú kávu.

K servírovaniu kávy

K výbornej káve samozrejme nesmie chýbať štýlové servírovanie a od nás nechýba výber hodiacich sa produktov:

  1. Šálka na espresso Taika. Taika znamená vo fínčine "magický" a magická rozhodne bude aj chvíľka pri ktorej si vychutnáte svoju šálku kávy.
  2. Mlynček na kávu Collar. Elegantný mlynček s mosadzným viečkom, ktoré zároveň slúži ako nádoba na uschovanie čerstvo zomletej kávy.
  3. Hrnček Theo. Z kameninových hrnčekov s bambusovým viečkom si vychutnáte kávu aj čaj.
  4. Svorka s odmerkou HAY. Skvele sa hodí na uzavretie vrecka s kávou, ktorú si pomocou odmerky rovno aj naberiete.
  5. Termoska Emma. V termoske s objemom 1,2 l zostane vaša káva dlho horúca.
  6. Set 4 šálok na espresso Design Letters. Hrnčeky s typografiou od Arne Jacobena.
  7. Kanvička na mlieko Teema. Decentná kanvička s korkovým uzáverom pre všetkých, ktorí si kávu radi zjemnia mliekom či smotanou.
  8. Termohrnček To Go Click. Nech je vaša káva horúca aj na cestách.
  9. Tácka Teema. Pri káve nesmie chýbať nejaký ten zákusok, ktorý môžete servírovať na tácke Teema.
  10. Cukornička Theo. Oslaďte si kávu aj život!
  11. Obrúsky Half moon. Štýlové obrúsky sa hodia k čiernobielemu stolovaniu.
  12. Termoska EM77. Ikonická termoska EM77 v modernom prevedení soft black.

Nezabudnite nás sledovať na našom facebooku a instagrame, kde zdieľame veľa krásnej, severskej inšpirácie.


Zdroje fotografií: 1 - vifa.dk, 2-5 a 8 - stelton.com, 6 - muuto.com, 7 - elisabethheier.no

Jste z Česka? Přejděte na Oslavte s námi Den kávy
Shopping from the EU? Switch to Celebrate Coffee Day with us

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť