Eames Lounge Chair - pohodlie inšpirované baseballovou rukavicou

Eames Lounge Chair - pohodlie inšpirované baseballovou rukavicou

06.09.
2018

Kateřina Šmaková

Na počiatku stála jasná predstava - "ako keď loptička zapadne do baseballovej rukavice". Teda túžba vybočiť z davu, chuť experimentovať a prísť s kreslom elegantným, nadčasovým, predovšetkým však maximálne pohodlným.

Reč je o ikonickom kresle Eames Lounge Chair, pri ktorého tvorbe bol dôraz kladený okrem komfortu tiež na samotný vizuál. Prepracované elegantné krivky, kde mal každý záhyb lahodiť oku tak, ako u žiadneho iného kresla doteraz. Nezostalo len pri predstáv ... a v roku 1956 kreslo Eames Lounge Chair uzrelo svetlo sveta. Inovatívny kúsok dizajnérskeho dua manželov Charlese a Ray Eamesových bol predstavený v obľúbenej americkej televíznej šou Arlene Francisova Home, pričom ihneď po uvedení sa zaradil medzi popredné dizajnové ikony vtedajšej doby.

Ikonické křeslo Eames Lounge Chair & Ottoman

Tvorcovia manželia Eames, umelci svetového formátu

Stolička Eames Lounge Chair a jej variant s podnožkou Eames Lounge Chair & Ottoman pochádza z dielne manželov Eamesových, svetových dizajnérov, umelcov telom i dušou. Charles Eames študoval architektúru na Washingtonskej univerzite, potom pôsobil v úlohe učiteľa na Cranbrook Academy of Art v Michigane, kde sa zoznámil s o 5 rokov mladší Ray.

Po roku známosti sa vzali a započali spoločnú umeleckú tvorbu. Ich návrhy boli a sú stále nevšedné, nadčasové. Vyznačujú sa jednoduchými a čistými líniami, inovatívnymi materiály. Medzi ich predné diela, ktoré má teraz vo svojom repertoári zaradené značka Vitra, patrí napríklad ikonická stolička Eames Chair zo 40. rokov či preglejkový slon Eames Elephant.

Eames Lounge Chair z dílny manželů Eamesových

Úmysel bol úplne jasný

Eamesův zámer inšpirovaný tradičným anglickým klubovým kreslom dokonale vystihuje fotografie herečky Amandy Dunneové odpočívajúci v kresle Eames Lounge. Ide o komfortné miesto určené na oddych a relaxáciu. Jasné, prosté, skrátka a jednoducho pohodlné.

Amanda Dunneová v křesle značky Vitra Eames Lounge Chair

Podľa pôvodnej receptúry

V rámci európskeho trhu patrí unikátny kus nábytku do portfólia značky Vitra. Tá pôvodnej originál prispôsobila neustále sa meniacim trendom a vyšperkovala tak kreslo opäť k úplnej dokonalosti. Prišla s novými kombináciami farieb a materiálov. Okrem toho pre väčší komfort vyvinula v spolupráci s kanceláriou Eames novou - väčšiu verziu kresla. Dôvod bol prostý. Priemerná výška ľudskej postavy sa od roku 1956 zvýšila o neuveriteľných 10 cm, pre zachovanie stále rovnakého komfortu bola teda úprava nevyhnutná.

Křeslo Lounge Chair & Ottoman od manželů Eamesových

Ojedinelé výrobné metódy tvorenej 47 dômyselne premyslenými krokmi pochádzajúcimi z 50. rokov minulého storočia spoločne s využitím vysoko kvalitných materiálov boli Vitrou ale samozrejme zachované. Práve "pôvodná receptúra" totiž zaisťuje nezameniteľnú kvalitu a osobitý štýl.

Lounge Chair Akari od značky Vitra

Súčasť expozície aj moderného interiéru

Inovatívny kus pohovky bol navrhnutý tak, aby prekonal niekoľko desaťročí. Snúbi v sebe tradíciu so štipkou moderny. Kreslo tak dnes nájdeme nielen vo viac ako 20 múzeách po celej Európe a Spojených štátoch (napríklad aj v Múzeu moderného umenia v New Yorku), ale aj v domácnostiach, kde sa v mnohých prípadoch premenilo v nepostrádateľnou dominantu interiéru, ktorá sa dedí z generácie na generáciu. 

Pohodlné křeslo Lounge Chair od značky Vitra

Kreslo v hlavnej úlohe

Ikonické kreslo sa stalo obľúbené natoľko, že sa objavilo aj v niekoľkých seriáloch a filmových inscenáciách. Za zmienku stojí napríklad komédia s Adamom Sandlerom Klik - život na diaľkové ovládanie, akčný film Iron Man, dráma Manželská terapia s božskou Maryl Streep alebo napríklad staršie snímka Nedeľa v New Yorku z roku 1963 v hlavnej úlohe s Jane Fonda. Kreslo je okrem iného súčasťou staršie dochované fotografie, ktorá zachytáva živú diskusiu dvoch svetových velikánov Billa Gatesa a Steva Jobsa.

Rôznorodosť filmových ale aj fotografických snímok len dokazuje, že kreslo perfektne zapadne do akéhokoľvek - nielen filmového prostredia. 

Křeslo Eames Lounge Chair & Ottoman od značky Vitra

A takto vyzerá u nás v novom showroome :)

 

Jste z Česka? Přejděte na Eames Lounge Chair – pohodlí inspirované baseballovou rukavicí

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť