Od jednotlivca k úspešnej spoločnosti: Fritz Hansen oslavuje

Od jednotlivca k úspešnej spoločnosti: Fritz Hansen oslavuje

08.06.
2022

Eliška Koukalová

Spoločnosť Fritz Hansen oslavuje obdivuhodné výročie. Uplynulo 150 rokov od chvíle, keď sa vizionár rovnakého mena vydal s konským povozom plným nábytku na cestu za vybudovaním úspešnej spoločnosti. Prejdite s nami po stopách hlavných míľnikov úspešnej značky.

1872

Živnosť Fritz Hansen v malom mestečku Nakskov na juhu Dánska založil roku 1872, o pár rokov neskôr už spoločnosť, vtedy zvanú ako Fritz Hansen & Co, presúva do centra Kodane. S tým sa spája aj návrh „office chair“ ako jedného z prvých zástupcov stoličky s opierkou z preglejky.

Do konca devätnásteho storočia sa dialo mnoho. Došlo k založeniu píly v Allerøde, kde dnes nájdeme hlavné sídlo firmy. Do riaditeľského kresla tiež stihol zasadnúť dvadsaťpäťročný zakladateľov syn - Christian E. Hansen. So zápalom a víziou po svojom otcovi nadväzoval spolupráca s poprednými architektmi a získaval prestížne projekty: za všetkých môžeme menovať výrobu nábytku pre dánsky parlament alebo kodanskú radnicu.

Fritz Hansen

Fritz Hansen, zakladateľ spoločnosti

Katalog Fritz Hansen, 1890

Katalóg Fritz Hansen, 1890

1900

Začiatok dvadsiateho storočia bol zahalený do smútočného rúcha. Roku 1902 totiž zakladateľ spoločnosti Fritz Hansen umiera. Ešte rovnakého roku sa narodil slávny Arne Jacobsen, ktorého neskorší prínos je v kontexte firmy asi najzásadnejší.

Nové technológie aj zvučné mená
Rovnako zásadný ako technika ohýbania dreva parou, ktorá dala produkciu desiatych a dvadsiatych rokov doslova nový rozmer. Nielen z českej perspektívy prelomový objav sa podaril firme Thonet, ktorá zverila spoločnosti Fritz Hansen výhradné práva na výrobu ich dizajnov na škandinávskom trhu.

Fritz Hansen

S ďalšími dekádami prichádza svieži vietor do firmy aj medzi trendmi architektúry a designu. Od roku 1932 spoločnosť posilnili ďalší členovia rodiny: Søren Christian a Paul Fritz Hansen. Søren sa staral o vývoj nových produktov a Paul o výrobný proces, oba okrem nových nápadov prinášajú aj prvky funkcionalizmu a s ním úzko spätý ohýbaný kov.

Nikoho asi neprekvapí, že s novým osadenstvom vo firme, novým smerom estetiky aj materiálom sa prirodzene spájali aj nové spolupráce. Okrem bratov Lassenových to bol aj Arne Jacobsen so svojim projektom Bellevue, ktorým odštartoval celoživotné úspešné partnerstvo, alebo J. Wegner, Poul Kjærholm či duo Hvidt&Mølgaard. A samozrejme aj ďalšie veľké projekty, ako vybavenie veľmi známeho architektonického počinu – kodanského kostola Grundtvigs – nábytkom.

1957-Series-7-Production

Výroba stoličiek Séria 7, 1953, Allerød

Arne_Jacobsen_Fritz-Hansen

Stoličky od Arne Jacobsena

Päťdesiate a šesťdesiate roky sa niesli v znamení úspechu, v týchto rokoch totiž vznikla väčšina preslávených návrhov Arne Jacobsena. Odštartovala ich stolička Ant roku 1952, nasledovaná stoličkami Series 7, Grand Prix a celým projektom hotela SAS Royal, ktorý dal vzniku kresiel Egg a Swan.

V sedemdesiatych rokoch sa k zvučným menám pridáva aj Verner Panton so svojim Systém 1-2-3 nábytkom a neskôr veľmi odvážnu Wire Cone Chair.

Egg 1963

Výroba vaječných stoličiek, 1963

Fritz Hansen SAS Royal

SAS Royal, stolička Drop

Fritz Hansen Verner Panton

Nábytok Verner Panton, 70. roky 20. storočia

2000

Do nového milénia s novým názvom. Pod vlajku nesúcu nápis Republic of Fritz Hansen pristúpili Cecile Manz, Jaime Hayon, alebo rovno celé značky ako Lightyears a Skagerak. Ťažiaca z histórie a odkazu zakladateľa naberá značka s opäť skráteným názvom nový kurz smerom k novým začiatkom a spojením súčasných požiadaviek s ikonickým dizajnom.

Fritz Hansen

Fritz Hansen Series 7

2022

Veľkolepé výročie. Značke Fritz Hansen, ktorá sa osvedčila ako skutočný matador škandinávskej tradície a nadčasovosti, želáme ďalšie krásne výročie a čo najdlhšiu účasť na určovaní podoby nábytkového dizajnu.

Jste z Česka? Přejděte na Od jednotlivce k úspěšné firmě: Fritz Hansen slaví
Shopping from the EU? Switch to Fritz Hansen: From individual to successful company

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť