Greta M. Grossman - medzi Škandináviou a Kaliforniou

Greta M. Grossman - medzi Škandináviou a Kaliforniou

28.07.
2020

Dominika Švandová

Zahýbala svetom dizajnu i architektúry, a to hneď na dvoch kontinentoch. Bola ženou mnohých talentov, či už sa pozrieme na jej modernistické budovy, nadčasový nábytok, interiérové dekorácie či dokonca obrazy a texty. Zoznámte sa s Gretou Magnusson Grossman.

Gretu M. Grossman možno poznáte ako autorku lámp Gräshoppa a Cobra. Táto žena si však zaslúži vašu pozornosť nielen pre svoje ikonické návrhy svietidiel. Dizajnérka zo švédskeho Helsingborgu sa stala priekopníčkou modernizmu vo svojej rodnej krajine i za oceánom.

Vo svete drevovýroby, industriálneho dizajnu a architektúry ktoremu dominovali muži, sa pohybovala s nevídanou noblesou aj priebojnosťou. Svedčí o tom napríklad úspech z roku 1933, kedy ako vôbec prvá žena získala ocenenie Furniture Design udeľované Swedish Society of Industrial Design.

Greta M. Grossman

Greta M. Grossman – lampa Cobra

 

Už jako studentka se Grossman rozhodla bořit konvence, když si jako svůj obor vybrala dřevovýrobu, tehdy čistě mužské odvětví. Jakmile dokončila studium na Stockholm’s Art Industrial School, otevřela v hlavním švédském městě své první Studio – dílnu a obchod, kde prezentovala vlastní designovou tvorbu a nábytek. Studio se stalo oblíbeným místem zákazníků i mladých designérů a Grossman přední postavou švédského modernismu.

Už ako študentka sa Grossman rozhodla boriť konvencie, keď si ako svoj odbor vybrala drevovýrobu, vtedy čisto mužské odvetví. Akonáhle dokončila štúdium na Štokholm's Art Industrial School, otvorila v hlavnom švédskom meste svoje prvé Studio – dielňu a obchod, kde prezentovala vlastnú dizajnovú tvorbu a nábytok. Studio sa stalo obľúbeným miestom zákazníkov aj mladých dizajnérov a Grossman predné postavou švédskeho modernizmu. 

Greta M. Grossman

 

Úspech ju nasledoval aj do Kalifornie, kam pod tieňom druhej svetovej vojny emigrovala spolu so svojím manželom v roku 1940. Jej nové štúdio s prestížnou adresou na Rodeo Drive lákalo nielen celebrity.

Jednoduchý text jej vizitiek "Greta Magnusson Grossman: švédska dizajnérka" je reprezentáciou designérčiny zdarné snahy zaujať amerických zákazníkov. Tí totiž prahli po švédskom dizajne potom, čo na seba strhla pozornosť výstava Swedish Modern na svetovom veľtrhu v New Yorku.

Greta M. Grossman
 

Prostredie Los Angeles pomohlo Grossman nájsť svoj osobitý štýl spočívajúce v kreatívnom balansovanie medzi severskú dizajnovú tradíciou a kalifornským životným štýlom. Nič túto syntézu nereprezentuje lepšie než jej architektonické projekty. Domy, ktoré Grossman navrhovala, spájali škandinávsky dôraz na funkčnosť a pohodlie spolu s kalifornskú otvorenosťou.

Vzdušné obývacie priestory ponúkali výhľady z presklených stien, zatiaľ čo spálňa vždy zostávala súkromným miestom. Špeciálna pozornosť venovala architektka multifunkčným kuchyniam. Známa je aj pre svoje tvrdenie, že žiadny architekt by nemal navrhovať kuchyňa, ak si neskúsi niekoľko mesiacov sám viesť domácnosť.

Greta M. Grossman

Greta M.  Grossman

 

Svoju popularitu si Grossman vyslúžila tiež svojimi návrhmi nábytku a doplnkov, ktoré boli typické kombináciou materiálov - dreva, textílií, kovu a plastu - aj sýtych farieb. Nemožno zabudnúť ani najznámejšie návrhy: stojacu lampu Gräshoppa z roku 1947 a lampu Cobra, za ktorú v roku 1950 získala prestížne ocenenie Good Design. Ikonické lampy sa teší veľkému úspechu aj dnes, keď je vo svojom sortimente ponúka dánska značka Gubi.

Lampa Cobra od Grossman

Lampa Grashoppa od Grossman

Hoci Greta M. Grossman v 60. rokoch svet dizajnu a architektúry opustila, aby sa venovala maľbe krajiniek, zachovala si popularitu, ktorá pretrváva dodnes. Jej svietidlá aj ďalšie dizajnové kúsky tak naďalej pripomínajú svojho času jedinečný úspech.

Jste z Česka? Přejděte na Greta M. Grossman – mezi Skandinávií a Kalifornií

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť