In vino veritas: príslušenstvo k vínu

In vino veritas: príslušenstvo k vínu

17.10.
2016

Lucie Čačalová

K dobrému vínu patrí nielen dobrá spoločnosť, ale aj krásne karafy, poháre a ďalšie príslušenstvo. A práve tomu sa venuje tento článok, ktorý vás môže inšpirovať k spríjemneniu dlhých zimných večerov alebo napríklad svätomartinskému posedeniu.

Dekantačné karafy na víno

Predovšetkým niektorým druhom červeného, ale aj bielemu vínu prospeje pred servírovaním prevzdušnenie, pri ktorom sa z tekutiny odparí kyslosť a horkosť, a plne sa rozvinie chuť a aróma.

Proces dekantácie bežne trvá aspoň hodinu. Kto však nechce na pohárik skvelého bordó dlho čakať, siahne po skvelej vychytávke - dekantačnej karafe Wine Breather od Menu, ktorá proces prevzdušnenia urýchli na dve minúty a zároveň z neho urobí skvelé predstavenie.

Ako dekantácia prebieha je pekne vidieť na tomto videu:

 

Dekantáciu vyžadujú predovšetkým zrelé červené vína, avšak hodí sa aj pre červené vína mladšie ako päť rokov, ktorým prevzdušnenie otvorí niektoré tóny ich buketu.

Chybu nemôžete urobiť ani pri dekantácii bieleho vína, siahnite však po dekantéri pre toto víno určenom. Tým je napríklad dekantačná karafa Cool Breather od Menu, ktorá má chladiacu vložku, ktorá víno krásne vychladí na servírovaciu teplotu (okolo 10°C).

Elegantné poháre

Rovnako ako sa na biele a červené víno používajú odlišné dekantéry, nalievajú sa tieto vína aj do iných pohárov. Biele vína nalievame do pretiahnutejšieho pohára, ktorý môže tvarom ľahko pripomínať kvapku vody. Pretiahnutý a uzavretý kalich udrží víno chladnejšie a kumuluje jeho arómu.

Naopak červené vína nalievame do oblejších, hore otvorených pohárov, ktoré umožnia lepšie vnímanie vôní. Ak servírujete šumivé víno, siahnite po úzkom, vysokom pohári zvanom "flauta", ktorý dá vyniknúť perleniu vína.

A na čo nezabudnúť? Dbajte na to, aby boli poháre tenkostenné a z číreho skla, v ktorých vynikne farba vína. Poháre musia mať tenkú stopku, za ktorú ju držíme aby sme tekutinu zbytočne nezahrievali.

Vínu pristane chlad

Zvlášť pri dlhšom posedenií sa ľahko stane, že sa víno v miestnosti zahreje viac, než je vhodné. Červené víno by sa malo podávať o teplote okolo 12°C (pri ťažších vínach až okolo 16°C), biele víno by sa malo udržať v teplote medzi 9 a 11°C. Pre túto situáciu žiadnemu milovníkovi vína nesmie chýbať chladiaci obal alebo chladiaca kýblik na fľašu vína od značky Stelton.

Na stole nesmie chýbať ani kýblik na ľad a k nemu ladiace klieštiky (napríklad z kolekcie Cylinda Line od Stelton), ktorými naberiete jednotlivé kocky do pohára s vodou.

Štýlové karafy na vodu a ďalšie nevyhnutnosti na servírovanie

A keď hovoríme o vode, na stole by vedľa karafy s vínom rozhodne nemala chýbať ani karafa a poháre na vodu. Voda slúži na prepláchnutie chuťových pohárikov a neutralizáciu chuti, napríklad po malom občerstvení. Štýlovo určite siahnite po karafe a pohároch v tom istom duchu ako je karafa na víno.

Ak si chcete celý proces, od výberu vína až po jeho konzumáciu užiť na maximum, nesmie vo vašom kuchynskom šuplíku či vinotéke chýbať ďalšie príslušenstvo. Tým sú napríklad rôzne typy vývrtiek či dekantačná nálievka.

Náš tip na záver: k vínu sa skvele hodia syry, ktorých servírovanie dotiahnete na majstrovský level s pomocou drevených dosiek Part od Normann Copenhagen. Stôl ozdobte pár sviečkami a perfektný večer s kvalitným vínom a ešte kvalitnejšou spoločnosťou môže začať!

Jste z Česka? Přejděte na In vino veritas: příslušenství k vínu

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť