Lampy Bestlite svieti deväťdesiat rokov

Lampy Bestlite svieti deväťdesiat rokov

01.10.
2020

Eliška Koukalová

Pôvodne bola navrhnutá, aby svietila pod ruky brúsičom diamantov. Nakoniec sa ocitla aj na stole britského predsedu vlády Winstona Churchilla, ktorému poskytovala mnohokrát zdanlivo jediný zdroj svetla v najtemnejších časoch druhej svetovej vojny. Ikonická lampa Bestlite teraz oslavuje deväťdesiat rokov.

bestlite-compo

 

Svietidlá Bestlite navrhnutá roku 1930 sa nenávratne zapísala do britskej dizajnové histórie. Angličan Robert Dudley Best mal pri ich tvorbe na pamäti zásady funkcionalizmu aj filozofiu umeleckej školy Bauhaus. Snažil sa pritom vyjsť v ústrety potrebám domácností i verejných priestorov. 

Contract_BeetleCounterStool_TSColumnBarTable_BL6WallLamp_On

bestlite6

 

Funkcia ruka v ruke s estetikou

Best veril, že lampy by mali byť rovnako elegantné ako funkčné a praktické. Predsavzal si, že sa pokúsi prelomiť hranice medzi priemyselným a umeleckým odvetvím. Svojim zmýšľaním s kolekciou Bestlite predbehol čas a stal sa priekopníkom vo svojom odbore. Svietidlá sú dokonca medzi odbornou verejnosťou považovaná za prvý britský počin ovplyvnený Bauhausom. Jedno z prvých uplatnenie pre svoju dômyselnosť našla u britského kráľovského letectva. 

Lampy Bestlite sú vo výrobe nepretržite od svojho vzniku. Teraz ich nájdete v portfóliu značky Gubi. Alebo v londýnskom múzeu dizajnu. Rovnako ako v dánskom národnom divadle, hoteli Wythe v New Yorku či na stole umelcov, ktorým po celom svete svieti pri ich tvorbe. 

bestlite2

 

Tradícii napriek

Hoci bol Robert Dudley Best dedičom jednej z najväčších výrobní svietidiel Best & Lloyd, ktorá dodávala potrebné na palubu Titanicu a Orient Expresu, nedržal sa nastoleného tradičného štýlu, ale stal sa zarytým modernistov so slabosťou pre industriálny dizajn. Rozhodol sa prešliapať si vlastnú cestu v ústrety atraktívnemu novému štýlu Bauhausu, ktorému dal vznik jeho kamarát Walter Gropius.

bestlite3

bestlite7

 

Výstava podnietila štúdium aj ikonický návrh

Inšpiráciu ale Best nečerpal len odtiaľ. Poháňaný túžbou spoznať modernistické hnutia zo všetkých možných uhlov, cestoval počas dvadsiatych rokov minulého storočia rôzne po Európe. Ovplyvnený výstavou moderného dánskeho dizajnu v Paríži roku 1925, a predovšetkým prácami Le Corbusiera či Miesa van der Rohe sa nechal zapísať na školu priemyselného dizajnu v Düsseldorfe. 

Hneď na to sa zrodili prvé skice návrhu Bestlite. Hotový produkt uzrel svetlo sveta roku 1930. Lampa si rýchlo získala priaznivcov hlavne vďaka dômyselne riešenému ramenu pre nastaviteľnosť výšky a ložiskovému kĺbu pre ľahké nasmerovanie svetla.

bestlite8

 

Na stránkach DesignVille nájdete stojacie, stolné, závesnú aj nástennú variantu ikonické lampy Bestlite. Len si ešte vybrať medzi čiernou alebo bielou... 
 

Jste z Česka? Přejděte na Lampy Bestlite svítí devadesát let
Shopping from the EU? Switch to Bestlite lamps shine for ninety years

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť