Resting animals: konejšiví spoločníci

Resting animals: konejšiví spoločníci

18.01.
2022

Eliška Koukalová

Cesty designu bývajú nevyspytateľné, kúsky často vzídu z dômyselných riešení konkrétnych problémov. Nájdu sa aj tie, ktorých základ je vo výskume. Alebo v prípade Studia Front hneď v niekoľkých naraz. Výsledkom sa môžete kochať v kolekcii Resting animals od Vitra.

33364383

Studio Front tvorí dizajnérska dvojica Sofia Lagerkvist a Anna Lindgren. Dve priateľky, ktoré sa inšpirujú novými technológiami, prírodou a procesom návrhu, zasídlili v Štokholme. Objekty z ich dielne ale nájdete po celom svete, od parížskej Galérie Kreo po MoMA.

33364347

33364281

Návrhárky sa na dizajn nepozerajú iba pragmaticky a neriešia len praktickosť a funkcionalitu, pred časom sa na objekty zamerali netradične z vedeckej perspektívy. Skúmali ich z pohľadu ľudí, ktorých sa pýtali na najobľúbenejšie materiálne predmety v ich okolí, ku ktorým ich viaže emocionálny vzťah. Prevažovali odpovede zahŕňajúce sošky zvierat, ktoré boli vykreslené ako predmety s charakterom, špecifickými vlastnosťami či zdieľanou históriou a spomienkami.

SleepingAnimals_FrontForVitra_ProjectImage_28_1880

Keď k tomu pripočítame skutočnosť, že predchádzajúci výskum dizajnérov bol zameraný na spôsob hibernácie zvierat, výsledok kolekcie Resting Animals dáva ešte väčší zmysel. Na prvý pohľad sa môže zdať, že kolekcia obsahujúca spiaceho medveďa, mačku alebo dvoch rôzne veľkých vtákov je len zoznamom roztomilých doplnkov bez výraznejšej funkcie.

Resting Bird, Resting Animals, Accessories in situ shooting 2018_2342502_master

Opak je ale pravdou. Vzhľadom na mieru, s akou sa ľudia k zvieracím objektom upínajú, majú sošky veľmi pozitívne účinky, predovšetkým z dlhodobého hľadiska. Miestnosťou rozhostí pocit komfortu, ktorý s trochou nadsadenia dodáva prítomnosť odpočívajúceho kamaráta. Podobne, ako keď doma drieme skutočný živý zvierací spoločník.

33364356

Rozmerom väčší medveď je pokrytý úpletom, poslúži ako podnožka alebo miesto na sedenie pre najmenších. Konejšivo odpočívajúci Resting Bear stelesňuje odkaz na Švédsko a na uspávanku z detstva, na ktorú spomínajú. Menšia mačka spiaca v klbku a dva vtáčiky sú z keramiky, útočisko im preto najlepšie poskytne napríklad polička alebo podobne voľná plocha.

2342482_Resting Cat, Resting Animals, Accessories in situ shooting 2018_v_fullbleed_1440x

Pokiaľ chcete vyskúšať účinok Resting animals na vlastnej koži, môžete sa zastaviť v našom brnenskom showroome. Všetky dostupné varianty zvieracích priateľov objavíte v kolekcii Resting animals od Vitra.

 

Jste z Česka? Přejděte na Resting animals: konejšiví společníci
Shopping from the EU? Switch to Resting animals: soothing companions

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť