Ženy súčasného dizajnu

Ženy súčasného dizajnu

07.03.
2022

Eliška Koukalová, Dominika Švandová

Na poli dizajnu aj architektúry mali vždy nezastupiteľné miesto, v minulosti však ich hlas nebol tak počuť. Usilovná píla, vytrvalosť a talent žien v dizajne ale hovorili vždy viac ako hlasno. Preto aj my prinášame s ôsmym marcovým dňom, ktorý symbolizuje rovnosť uznania, ocenenia av neposlednom rade šíri povedomie, úspechy súčasných dizajnérok. Tie sa tak podieľajú nielen na smerovaní odboru, ale aj na upevňovaní ich roly celkovo.

33031724

33364347

Studio Front

Dizajnový svet vo výsledku najviac cení individualitu a kreatívny prístup. Tú preukazujú zakladateľky Studia Front hneď dvojnásobne, všetko totiž navrhuje dvojica autoriek bok po boku. Nechávajú sa unášať na vlnách humoru a experimentu, tvoria diela hraničiace medzi dizajnom a umením. Okrem slávnych múzeí sa ich práca preto môže objaviť aj u vás doma. Napríklad vo forme Resting Animals, ktorých príbehu sme na blogu venovali celý článok: Resting animals: konejšiví spoločníci

 

Signe_Bindslev-Henriksen

Signe Bindslev Henriksen

Bez povšimnutia by nemala zostať ani práca návrhárky Signe Bindslev Henriksen, ktorá je spoluzakladateľkou a jednou polovicou Space Copenhagen, celok spolu s ňou tvorí Peter Bundgaard Rützou. Od začiatku fungovania mali dohodu púšťať sa len do projektov, ktoré sa k nim nejako prihovárali. Celý ich pracovný proces je teda hnaný intuíciou a pretkaný balansovaním medzi opakmi. Niekde medzi klasickým a moderným štýlom, industriálnym a organikou, minimalizmom a honosným skulpturalizmom. Všetko v ústrety najlepšiemu výsledku čo najviac na mieru priestoru a ľudskému užívaniu. Nikoho teda neprekvapí, že rovnakým prístupom Signe navrhla aj svoj domov, ktorý popisuje ako stále sa vyvíjajúci projekt av ktorom nechýbajú ani kúsky, ktoré navrhla pre značku Gubi alebo &Tradition.

 

Stine-Aas-Portrait

Oaki Chair

Stiene Aas

Každodenné interakcie a užívateľské praxe ľudí poháňajú aj tvorbu nórskej dizajnérky Stine Aas, ktorá navrhla napríklad kolekciu nábytku Oaki od Northern. Spolu s ďalšími produktmi sú charakteristické spojením vizuálnych, taktilných a funkčných prvkov v jedno. Nesnaží sa teda zakaždým všetko podriadiť inovácii, skôr nachádza riešenie rôznych aspektov a tvorí tak kusy, ktoré sú tými najvhodnejšími možnosťami, teda vydržia čo najdlhšie. Vo svojej práci totiž zohľadňuje aj nadprodukciu, ktorú vidí ako jeden z najväčších problémov spoločnosti.

 

Helena_Rohner_Studio11384

Rohner

Helena Rohner

Dizajn často presahuje hranice a prelieva sa niekde v rovine medzi úžitkovým a umeleckým kusom. Príkladom môže byť kolekcia Helena Rohner od rovnomennej španielskej návrhárky šperkov Heleny Rohner. Predsavzala si ozvláštniť všedné kusy nábytku a bielej steny organickými úchytkami a háčikmi. S ich návrhom pracovala ako s dôverne známymi šperkami, aby tak korunovala každú zásuvku alebo miesto na zavesenie kabátu na nevšedný zážitok.

 

Dawn Sweitzer

Dawn Sweitzer

Dawn Sweitzer

Od fascinácie rozličnými kultúrami cez prenesenie svojej vízie na plátno až po funkčný dizajnový kúsok. Tak by sme mohli popísať pracovné postupy americkej dizajnérky s európskymi koreňmi, Dawn Sweitzer. K umeniu a dizajnu zviedla dizajnérku pôvodom z Belgicka láska ku všetkému krásnemu aj túžba objavovať. Inšpiráciu totiž čerpá najmä z cest, pri ktorých spoznáva miestnu kuchyňu, módu či architektúru. Tie sú zdrojom počiatočných nápadov, ktoré skrze maľbu a tradičné techniky pretvára na rôznorodé predmety. Pod jej vlastnou značkou Notre Monde, rovnako ako napríklad v portfóliu značky Ethnicraft, s ktorou autorka dlhodobo spolupracuje, nájdete nábytok, praktické a dekoratívne doplnky do bytu, textílie aj obrazy. Príkladom je kolekcia Tray tvorená stolíkmi a táckami, ktoré je možné vzájomne kombinovať vďaka rafinovanému dizajnu a presne zodpovedajúcim rozmerom.

 

Trine Andersen

Trine Andersen

Všadeprítomné inšpirácie v podobe módy, zaujímavých architektonických prvkov a prírodných textúr si všíma aj dánska dizajnérka Trine Andersen. Pátra po nej ale tiež v múzeách, magazínoch alebo online. Vo svojich návrhoch následne spája tradíciu so súčasnosťou. Pozorovať to môžeme najmä naprieč portfóliom Ferm Living. Jednu z najvýznamnejších dizajnových dánskych značiek založila sama Trine v roku 2005 pôvodne ako grafické štúdio. Kolekcia tapiet predstavená o rok neskôr bola prvým krokom do sveta interiérového designu, ktorému sa značka venuje teraz. Okrem tapiet sa tak medzinárodnému uznaniu tešia napríklad kolekcie multifunkčných hrantíkov Plant Box, ručne fúkané poháre Ripple alebo textílie zdobené organickými tvarmi.

fermLIVING-PlantBox-image

Prítomnosť žien na poli designu je dnes už pre mnohých samozrejmosťou, nebolo to ale vždy tak. Cestu do dizajnového sveta v dobe, keď mu dominovali muži, pomohli ženám prešliapať známe dizajnérky a umelkyne ako Ray Eames alebo Aino Aalto. O nich, aj o ďalších Ženách dizajnérkach, ktoré by ste mali poznať, sme na blogu písali skôr.

Jste z Česka? Přejděte na Ženy současného designu
Shopping from the EU? Switch to Women of contemporary design

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť