Škandinávske Vianoce: sviatok svätej Lucie

Škandinávske Vianoce: sviatok svätej Lucie

13.12.
2020

Anežka Přikrylová

Vianočnú sezónu Severania začínajú 13. decembra sviatkom svätej Lucie. A neboli by to Škandinávci, keby oslavy nespojili s dobrým jedlom. V DesignVille sme otestovali tradičnú pochúťku Lussekatter - Luciine mačičky. Vyskúšajte náš recept a zahájte Vianoce v škandinávskom štýle!

Sviatok svätej Lucie je sviatkom svetla. Pripadá na to najtemnejšie obdobie v roku, preto nie je divu, že je obľúbený najmä medzi Škandinávcami, ktorým sa svetla v zime dostáva naozaj minimum.
Recept Lussekatter

Tradične je spojený so sprievodmi svetla, ktoré vedú dievčatá prezlečené za svätú Luciu. Na sebe majú biele šaty s červenou stuhou v páse a na hlave veniec zo sviečok. A práve svetlo má symbolizovať aj žltá farba sladkého pečiva Lussekatter, ktoré Škandinávci 13. decembra raňajkujú. Typickú žltú farbu Luciiným mačičkám dodáva šafrán, ktorý sa mieša do cesta. Lussekatter majú sladkastú chuť, pripomínajú judášky, ale vďaka šafránu navyše sladko kvetinovo vonia.

Avšak nie nadarmo sa hovorí, že je niečoho ako šafránu. Drahú surovinu môžete vynechať alebo namiesto nej do cesta pridať kurkumu. My sme však dodržali pôvodnú receptúru, podľa ktorej si môžete pochúťku pripraviť.

Čo budete potrebovať?

150 g masla
500 ml mlieka
až 1 gram šafránu 
40 g  droždia 
250 g tvarohu v kocke
100 g cukru krupice
pol lyžičky soli
600 g hladkej múky
1 vajce na potretie
hrozienka na ozdobu

Postup

A ako na to? Na slabom ohni rozpustíme maslo a prilejte k nemu mlieko. Dajte ale pozor, nech zmes nezačne variť. Do misy rozdrobte kvasnice, pridajte šafrán a zalejte mliekom s maslom. Zmes dobre premiešajte a postupne k nej pridajte tvaroh, cukor a trochu soli. Následne prisypávajte múku, až vymiesime hladké vláčne cesto. Nechajte ho kysnúť zhruba 40 minút.

Potom môžete začať ukrajovať kusy cesta a tvarovať ho do tvaru "esíčok". Malo by vám vystačiť na 35-50 bochníkov. Odporúčame ale ukrajovať skôr menšie kusy, pretože cesto je potreba potom nechať ešte nakysnúť na plechu ďalších zhruba 30 minút. Akonáhle sú nakysnuté, bochníčky dozdobte hrozienkom, potrite vajíčkom a dajte do rúry. Pečte ich na 210 ° zhruba 10 minút.

saffronbuns_01

Hotové lussekatter odporúčame zapiť tradičným Glöggom. A ak vás láka vyskúšať ďalšie škandinávske recepty, dajte šancu treba ryžovej kaši Yule porridge alebo perníčkom Pepparkakor.

Dobrú chuť!

Jste z Česka? Přejděte na Skandinávské tradice: svátek svaté Lucie

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť