Vliesové tapety: Ako vybrať tú pravú?

Vliesové tapety: Ako vybrať tú pravú?

28.04.
2020

Eliška Koukalová

Vzor či kresba, to je o čo tu beží. Hneď ako vkročíte do sveta tapiet, objavíte miesto nekonečných možností. Ak vás ohromuje a pripadá vám skôr ako bludisko, je možné, že si vezmete nasledujúci článok, až k zdárnému koncu. Ak máte aspoň tušenie, aké sú vaše preferencie, máte vyhrané.

Napriek tomu sa oplatí mať na pamäti nasledujúcich pár pravidiel. Tapetou môžete navodiť hneď niekoľko pocitov. Menšie miestnosti opticky zväčšiť, tmavé zosvetliť či naopak. Naučte sa preto porozumieť reči vzorov a farieb.

 

Čo hovoria farby

Asi vás neprekvapí, že teplejšie odtiene, ako sú červená, žltá a oranžová, na obyvateľov konkrétnej miestnosti pôsobí teplejším dojmom. Preto sú vhodnejšie pre miestnosti, ktoré sú na severnú stranu alebo v celkovo chladnejších priestoroch. Presný opak zase platí pre chladnejšie odtiene, ako sú modré alebo šedé tóny.

Pozornosť venujte tiež presvetleniu miestnosti. Kým do veľmi svetlých priestorov si môžete dovoliť vybrať pokojne nejakú tmavšiu farbu, ktorá svetlo pohltí, tmavším miestnostiam by takáto voľba nemusela prospieť.

Brastapeter Nocturne

Engblad&Co LoungeLuxe

 

Do miestností bez okien alebo s len obmedzeným osvetlením sa odporúča siahať po tapetách, ktoré svetlo skôr odrážajú a sú celkovo ladené do svetlejších odtieňov. Na rozptyľovanie lúčov majú vplyv tiež vzory, najviac ich odrážajú tapety, ktoré sú úplne hladké.

 

Reč vzorov

Správne zvolený vzor dokáže s miestnosťou kúzliť nielen pokiaľ ide o spomínané presvetlenie. Podobne ako pri výbere farebnej škály, tiež pri voľbe motívov je treba mať na mysli vlastnosti miestnosti aj jej využitie.

Ak tapetujete miestnosti ako sú kuchyňa alebo obývacia izba, nebojte sa výrazných vzorov a živých farieb, ktoré podporia energiu v miestnosti. Naopak spálňa volá po minimalistických, jemných motívoch a tlmených tónoch, ktoré z nej vytvoria dokonalé miesto pre odpočinok s uvoľňujúcou a útulnou atmosférou. 

Engblad&Co White Light

 

Ak chcete vytvoriť dojem otvoreného priestoru, voľte skôr horizontálne vzory. Predovšetkým ak sa váš domov teší vysokým stropom, budú skvelou voľbou. Naopak, pri miestnostiach s nízkym stropom siahnite radšej po tapetách s vertikálnymi motívmi, vďaka ktorým sa bude strop zdať vyššií.

Ferm Living Lines

 

Pozornosť venujte tiež veľkosti vzoru. Kým priestranné miestnosti si môžu dovoliť veľké vzory, v menších budú pôsobiť nepatrične a malú veľkosť miestnosti ešte zdôraznia.

Voľba konkrétneho motívu by mala ísť ruka v ruke s celkovým štýlom vášho bývania. Moderné vybavenie doplnia tapety geometrické či abstraktné, tradičnému štýlu zase prospejú tapety pruhované a kvetinové. Tapiet sa ale nemusí báť ani minimalista. Pre zástancov jednoduchosti sú tu tapety monochromatické, ktoré iba zľahka dotvoria atmosféru domova.

Arch Engblad&Co

 

Po čom volajú steny

Pred finálnym rozhodnutím sa ešte ponúka zvážiť, na koľko stien tapety plánujete umiestniť a či doma nemáte zaujímavo tvarované steny, ktoré sa tak stávajú príhodnou plochou k využitiu kreatívnym spôsobom.

Zaujímavú príležitosť pre hrátky s tapetami poskytujú atypicky tvarované steny alebo napríklad lišty, ktoré stenu v nejakej jej časti delia. Ak by išlo o horizontálne delenie, je dobré vybrať podobný štýl tapiet, pričom jedna bude so vzorom a druhá skôr tlmenejšia, rovnaký postup možno zvoliť aj v prípade oddelenia stien a stropu.

BorasTapeter inBloom

 

Pre zakrytie všetkých stien sú vhodné tapety, ktoré oko vstupujúceho príliš neohromí a rovnako tak nebudú pôsobiť dojmom, že miestnosť zmenšujú.

Ak plánujete vytapetovať iba jednu stenu, môžete popustiť uzdu fantázii ďaleko viac. Pre jednu stenu sú vhodné aj oveľa odvážnejšie vzory a tvary, ktoré pomôžu vyzdvihnúť dominantný prvok miestnosti alebo upútať pozornosť.

Tým pádom sa hodia napríklad pre stenu za pohovkou alebo posteľou. Vzory s metalickým alebo iným leskom budú klasickým a nečakaným doplnkom štýlu miestnosti.

Pine Engblad&Co

 

Až urobíte všetky dôležité rozhodnutia, môžete sa vrhnúť do výberu konkrétnej tapety. Z celkovej ponuky tapiet si ľahko môžete vyfiltrovať požadovaný typ aj farbu, a tak si cestu k vysnívanej tapete uľahčiť. Neváhajte nám ani napísať o vzorky alebo sa zastaviť v našom showroome, kde si väčšinu z nich môžete prezrieť.

Jste z Česka? Přejděte na Vliesové tapety: Jak vybrat tu pravou?

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť