Vliesové tapety: Čo to je?

Vliesové tapety: Čo to je?

20.04.
2020

Dominika Švandová

Okolnosti posledných dní obrátili našu pozornosť iným smerom, mnohokrát treba do miest, ktorá jej predtým unikala. Ak ste si všimli, že máte doma stenu, s ktorou už nutne potrebujete niečo previesť, čo takto skúsiť tapety? V nasledujúcej sérii článkov vám prezradíme, aké druhy existujú, podľa čoho tapetu vybrať a ako správne tapetovať, aby bol výsledok čo najkrajší. V tom dnešnom sa budeme venovať vliesovým tapetám.

Čo sú to vliesové tapety

Ak nie ste experti na tapety, tak sa vám možno k pojmu vliesové tapety viažu skôr otázky než odpovede. Zatiaľ čo v minulosti hrali prím skôr tie papierové, teraz sa vliesové tapety tešia čím ďalej väčšej obľube. Vyslúžili si to hlavne preto, že sa ľahšie lepia, sú univerzálne a veľmi odolné, ale aj ľahko odstrániteľné.

Heidi Sandberg

Ich označenie plynie z materiálu, z ktorého sú vyrobené. Vlies je zmes buničiny so syntetickými textilnými vláknami. Nájsť ich môžete tiež pod označením non-woven čiže netkané. Vďaka tomuto zloženiu navyše neobsahujú žiadne zmäkčovače a ďalšie škodlivé látky, takže sú ďaleko šetrnejšie k prostrediu aj k všetkým domácim obyvateľom.

Tapeta Ferm Living

Na horných priečkach pomyselného rebríčka tapetových favoritov majú tie vliesové svoje miesto najmä vďaka ich aplikácii. Nielen, že nemusíte byť profesionál, aby ste dosiahli perfektného výsledku, tapetovanie s vliesovými tapetami je jednoduché a zaberie menej času než v prípade iných materiálov.

Kúzlo spočíva v lepení za sucha, teda bez prevlhčovania tapiet a nutnosti aplikovať lepidlo priamo na ne. Lepidlo sa aplikuje len na stenu, kam sa následne priloží suchá tapeta. Tento postup okrem iného umožňuje jednoduchú opravu v miestach, kde sa nalepenie nepodarilo hneď na prvýkrát. Prekážkou navyše nebude žiadna z povrchových úprav múry.

BorasTapeter Bladranker

BorasTapeter Romans

Tapetovaním bez námahy to však nekončí. Akonáhle si začnete užívať krásne vytapetovaných múrov, oceníte aj ich ďalšie vlastnosti. Predovšetkým tie, vďaka ktorým budú vliesové tapety vyzerať stále ako nové. Kľúčová je preto vysoká pevnosť a stálofarebnosť spolu s plasticitou. Prípadné vystuplé tvary tvoriace vzor sú vyplnené materiálom tapety, a tak časom nedochádza k ich deformácii.

Tapety navyše vynikajú výbornou tepelnou a zvukovou izoláciou, pričom sú zároveň priedušné. Vysoká priepustnosť vzduchu a pary zaručí, že steny pod tapetou nezačnú plesnivieť. Vďaka tomu môže tapeta skrášliť pokojne aj vašu kúpeľňu.

Nippon Sandberg

Urban Jungle Engblad & Co

Nie náhodou sú dnes vliesové tapety už zavedeným štandardom mnohých špecializovaných značiek. Na DesignVille je kúpite v celej škále najrôznejších vzorov a farebných odtieňov, ktoré sú zahrnuté v kolekciách švédskych značiek SandbergEngblad & Co a BorasTapeter. Množstvo dizajnových tapiet nájdete aj v sortimente dánskej značky Ferm Living

Vliesove tapety

Ak chcete svoj domov skrášliť tapetou, je výber vhodného materiálu prvým krokom k úspechu. Dúfame preto, že vás prvý zo série článkov priblížil k výberu vytúženej tapety o kus bližšie, a budeme sa tešiť u ďalšieho.

Jste z Česka? Přejděte na Vliesové tapety: Co to je?

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť