Ako zariadiť štýlovú kanceláriu?

Ako zariadiť štýlovú kanceláriu?

08.08.
2016

Katka Horáková

Prácou trávime podstatnú časť všedného dňa, tak prečo si ho nespríjemniť? Pripravili sme pre vás tri štýly, ktoré poslúžia ako inšpirácia k zariadeniu alebo vylepšeniu vašej kancelárie či domácej pracovne tak, že sa v nej budete cítiť pohodlne a radi tu budete tráviť čas.

Ak už vás zaujme niektorý z nasledujúcich troch štýlov, pre všetky platí spoločné pravidlo - základom každého správne riešeného workspace sú najmä tri veci: kvalitné stoličky, stôl a svietidlá. Nezabúdajte tiež na dobre riešené úložné priestory pre najrôznejšie písomnosti a dokumenty. Vašu kanceláriu alebo pracovňu oživia najrôznejšie úložné koše a organizéry na papiere a písacie potreby.

1) Nadčasová elegancia

Koža, tmavé drevo a doplnky vo farbe mosadze. Tak si predstavujeme luxusnú kanceláriu pre manažérov s náročným vkusom, ktorý sa premieta do každého centimetra štvorcového pracovného priestoru. Prím v takom priestore hrá predovšetkým stôl, pri ktorom sa majiteľ môže plne sústrediť na prácu, a stoličky s kvalitným polstrovaním a opierkami. Vhodným materiálom, ktorý bez výnimky vzbudzuje pocit exkluzivity, je koža, či už v čiernej alebo jemnejšej farbe koňaku.

Dojem maximálnej elegancie vytvoria dizajnové svietidlá, s ktorých umiestnením možno priestor rozčleniť, vytvoriť v ňom zodpovedajúcu náladu pre pracovnú schôdzku alebo funkčne využiť stolnú lampu pre prácu večer. Napríklad ikonická stolná lampa BestLite BL2 od Gubi krášlila stôl Winstona Churchilla a je perfektným solitérom pre interiér zariadený v duchu džentlmenskej pracovne.

Interiér zariadený nábytkom v čiernej farbe alebo v tmavom dreve pôsobí exkluzívnym dojmom. Aby však tento vzhľad neskĺzol až k pocitu odmeranosti, je vhodné ho doplniť vkusnými detailmi vo farbe mosadze, dreva či kože ladiace s nábytkom. Vedľa zlatisto mosadzných doplnkov sa k tomuto štýlu hodia aj doplnky z masívneho skla - vázy či dózy. Malé detaily napokon robia celok, čo platí aj pri samotnej práci - a verte, že napríklad podpis zmlúv luxusným mosadzným perom Cog naberie úplne nových rozmerov.

1. Stôl 70/70, čierna 225 cm
2. Budík Tumbler Alarm Clock, Brushed Brass
3. Závěsná lampa Beat Fat Black
4. Dekantační karafa Wine Breather Deluxe, gold
5. Stolička Fiber s otočnou podnožou, koža cognac
6. Stolná lampa Gubi BestLite BL2 čierna
7. Svorka Clip Clip s úchytom
8. Kreslo Era Lounge, Oak Tango Leather, nízke
9. Nástenné hodiny Norm Wall Clock, Brushed Brass
10. Zrkadlo Gubi Adnet Circulaire M hnedé
11. Guličkové pero Cog Pen Hex
12. Odpadkový kôš Tales of Wood, walnut
13. Pohovka Ace Tango Leather, brandy
14. Mosadzné nožnice

2) Škandinávsky štýl s pastelovými akcentmi

Kontrastom k prvému stylingu je svetlý škandinávsky interiér, ktorého základom je biela, svetlé drevo a prípadne doplnky v pastelových farbách - napr. jemné ružovej či blankytne modrej.

Pre škandinávsky interiér je typická vzdušnosť, priestor, dostatok svetla a neutrálna farebná paleta od bielej, krémovej až po odtiene šedej či jemné tóny pastelových farieb.

Nebojte sa kombinovať jednotlivé kusy nábytku - napríklad niekoľko typov stoličiek pri jednom stole dodá priestoru na hravosti.

1. Stôl Split, dub
2. Lampa Bell, malá (S), biela
3. Závesná lampa Ambit, rose
4. Váza Folded Vase, taupe / ružová
5. Stolička Fiber s drevenou podnožou, biela/dub
6. Box Iittala Aitio, 14x16x16 biely
7. Stolík Tablo Table , malý biely
8. Věšiaky The Dots
9. Stolné hodiny Steel Stand Clock, svetlo ružové
10. Stolná lampa Wood Lamp, biely kábel
11. Organizéry Nic Nac
12. Bluetooth reproduktor Vifa Helsinki, Misty Blue
13. Komoda Kabino, biela

3) Farebne a hravo

Do tretice sa nebojte odviazať, a to ani v kancelárii. Ako základ vezmite neutrálnú šedú a tú "rozsvieťte" pridaním výrazných farieb. V našej inšpirácii sme siahli po tmavo zelenej, tehlovej a žltej.

Farby sa vo výsledku spoja v hravý interiér, ktorý snáď ani nebudete chcieť opúšťať. Táto kombinácia je must-have pre všetky "mladé dynamické kolektívy" a startupové projekty. Výborne sa hodí hlavne tam, kde je náplňou práce kreativita.

A verte nám - platí, že práca môže byť aj zábava! Hravosť do kancelárie vneste aj v podobe malých štýlových doplnkov. Napríklad drevené pravítka a ceruzky od HAY alebo prešívaný obal na notebook Quilt Sleeve zaručia, že vaša práca rozhodne nebude len šedá rutina.

Nebojte sa kombinovať a vybočte z konvencií: prečo by vedľa seba nemohli visieť odhalené žiarovky a štúdiové lampy v rôznych farbách a napríklad rôznych výškach?

1. Lampy E27
2. Stolička Visu s kovovou podnožou, zelená
3. Závesná lampa Unfold, žltá
4. Five Pouf, tangerine
5. Drevené pravítka
6. Nástenné hodiny Watch Me, Grey
7. Stolík Around Coffee Table, malý žltý
8. Kôš Wire Basket Medium, Grey
9. Lampa Studio, terracotta
10. Stolná lampa Leaf, zelená
11. Stolička Fiber Side Chair s kovovou podnožou, Grey
12. Organizér Pocket 3, červený
13. Organizéry Punched
14. Věšiaky The Dots

A nezabúdajte, aby ste kanceláriu povýšili na novú úroveň, nie je nutné hneď siahať po komplet novom vybavení. Obrovskú zmenu urobí aj jeden nový solitér, napríklad dizajnová stolička, štýlové svietidlo alebo pár nových doplnkov, ktoré vám budú na pracovnom stole robiť radosť a vďaka ktorým bude čas strávený prácou oveľa príjemnejší.

Jste z Česka? Přejděte na Jak zařídit stylovou kancelář?

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť