Hojdanie povolené: príbeh stoličky Tip Ton

Hojdanie povolené: príbeh stoličky Tip Ton

01.04.
2020

Eliška Koukalová

Čo sa stane, keď dáte dohromady ergonomická odporúčania s požiadavkami na ekonomickú dostupnosť pre školy a hravý estetický vzhľad? Vznikne stolička Tip Ton od značky Vitra.

(Ne)pohupujte sa! Alebo možno...

Na stoličke sa nehúpe - veta, ktorú každý počul možná nielen ako malý. Pre stoličky Tip Ton ale neplatí. Značka Vitra už pred ich vytvorením často spolupracovala so Švajčiarskym federálnym a technologickým inštitútom. Ten sa radí medzi špičku takto zameraných univerzít, a to najmä v otázkach zdravia, dynamického sedenia a väzbe na kancelárske stoličky. Prišiel so zistením, že mierny náklon dopredu pri sedení predchádza ochoreniam, prospieva krvnému obehu, chrbtici a tým podporuje aj kreativitu.

Animácia stoličky Vitra Tip Ton

Vitra Tip Ton

K vytvoreniu konceptu stoličiek Tip Ton dala podnet britská škola The Royal Society of Arts Academy, ktorá sídli práve v Tiptonu. Obrátila sa na dizajnérmi štúdia Barber Osgerby, ktorí sa rozhodli ich ponuku poňať ako výzvu. V súlade so závermi inštitútu teda základňu stoličiek navrhli tak, aby zostali v dvoch rôznych polohách. Okrem tej klasickej sa človek môže zosunúť dopredu. Predsavzali si, že nimi vytvorená stoličky svojim dizajnom osloví mladých študentov, bude odolná a zároveň ľahká, nebude vydávať žiadny zvuk pri presúvaní a keď už nebude potrebné, pôjde dobre zasunúť do ďalších, aby šetrila miestom.

Vitra Tip Ton

Zároveň tiež chceli, aby sa hravo farebné stoličky dali ľahko vyrobiť vo väčšom počte a boli plne recyklovateľné. V tom čase už dizajnéri Edward Barber a Jay Osgerby, ktorí tiež stoja za návrhom pochodne pre Olympijské hry v roku 2012, mali skúsenosti so spoluprácou so značkou Vitra, ktorá má stoličky Tip Ton v portfóliu.

Tip Ton Vitra

Stolička, ktorá nikoho nenechá sedieť pokojne

Hlavná myšlienka dua Barber Osgerby bola voľnosť sedenie - chceli umožniť hneď niekoľko sedov, aby človeka i jeho myseľ udržiavali stále aktívny. Pod rukami im prešlo celkom päť desiatok prototypov, než vyladili správny tvar pre naklápanie, aby sediaci zostal stabilný aj v miernom predklone. K tomu im slúžil pôvodný model, ktorého sedák bol vyrobený zo škrupiny a nohy z kovu. Toto prevedenie ale zase odporovalo nízkej váhe. Finálna podoba je zhotovená z pevného plastu a váži štyri a pol kila. Kvôli umiestnení do vzdelávacích inštitúcií stoličky tiež obstáli v niekoľkých rôznych testoch.

Vitra Tip Ton

Tip Ton Vitra

Po dokončení návrhu s príhodným názvom Tip Ton, ktorý jednak odkazuje k miestu vzniku projektu a má byť tiež citoslovce pre dve polohy sedenia, si dizajnéri uvedomili, že by mohla okrem študentov poslúžiť tiež ľuďom v kanceláriách alebo doma. Na stránkach kolekcie Vitra Tip Ton si vyberiete hneď z niekoľkých netradičných farebných variantov.

 

Práce Jaye Osgerbyho a Edwarda Barbera sú založené na dialógu medzi nimi. Obaja pripúšťajú, že by možno neboli tam, kde sú, keby tvorili oddelene. Tiež sa snažia aktívne vyhýbať trendom. Nečítajú magazíny a nepodliehajú dočasným vplyvom. Ale snaží sa tvoriť unkátní návrhy, ktoré nie sú ukotvené do konkrétnej doby a nie je z nich žiadny z trendov rozpoznateľný.

S každým projektom si navyše hľadajú cestu, ako vstúpiť do nového odboru a robiť niečo tak, ako to doteraz neskúsili. Všetky ich snahy ale spája jeden faktor - vždy sa riadi tým, čo je najviac užívateľsky pohodlné. Preto často prepájajú dizajn nábytku s technológiami a snažia sa o čo najväčšiu variabilitu každého kusu.

Jste z Česka? Přejděte na Houpání povoleno: příběh židle Tip Ton
Shopping from the EU? Switch to Rocking allowed: the story of the Tip Ton chair

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť