Prečo je dobré mať kvalitnú stoličku

Prečo je dobré mať kvalitnú stoličku

23.06.
2020

Eliška Koukalová

Sedenie je veda. Posediačky totiž trávime značnú časť dňa. Ak ste si nezisťovali, koľko priemerný človek denne presedí, možno sa na to radšej predsa len posaďte. Najlepšie na kvalitnú kancelársku stoličku.

V sede trávime väčšinou niečo medzi ôsmimi a jedenástimi hodinami. U niektorých čísla šplhajú až ku trinástich hodinám za deň. Čo je veľakrát aj dlhšia doba, než akú venujeme spánku. Za jednu kancelársku kariéru to môže robiť až 70 000 hodín. Investovať do kvalitného sedenia sa preto oplatí.

Vitra sezení ilustrace

zdroj: vitra.com

Už začiatkom šesťdesiatych rokov sa vedci zo švajčiarskeho technologického inštitútu zameriavali na každodenné sedacie návyky. Nadväzne na to začala aj značka Vitra so svojím vlastným výskumom.

Odborníci došli pri svojom skúmaní ľudského sedenia k niekoľkým záverom. Poukázali predovšetkým na jednu vlastnosť, ktorá všetkých jednotlivcov s rozdielnymi potrebami spája. Hoci sedia, majú väčšie či menšie nutkanie sa neustále hýbať. Už v predchádzajúcom článku o stoličkách Tip Ton sme sa téme prepojenia pohybu a sedu dotkli.

AM-Chair-Alberto-Meda

AM-Chair Alberto-Meda

 

So stále väčším dôrazom a rozšírením kancelárskych zamestnaní aj závery výskumu sa do hľadáčika dizajnérov prirodzene dostal aj záujem o vývoj novej technológie sedenia.

Otázka, ako by mohol každodenný predmet napomôcť k udržaniu bdelej a kreatívnej mysle a zároveň podporovať zdravú polohu tela, zamestnáva posledných dvadsaťpäť rokov napríklad dizajnéra Antonia Cittera. Jeho snahy vyústili predstavením konceptu stoličiek ID Chair.

Antonio Citterio ID-Chair

 

Pri dlhom sedení trpí hlavne chrbtica, najmä kvôli zlej polohe sediaceho. Tomu sa rad ID Chair snaží predísť zapojením brušných a chrbtových svalov, ktoré aktivuje dopredu naklonená opierka. Aktivácia svalov potom vedie k lepšiemu udržiavaniu vzpriamenej polohy. Stoličku z rady ID Chair si môžete ľubovoľne prispôsobiť a zvoliť opierky či čalúnenie.

Technické znalosti spolu s predným dizajnom spája tiež kancelárska stolička AM Chair od Vitry. Ich mechanizmus sa prispôsobí váhe sediaceho a automaticky zvolí optimálne nastavenie. Sú tak vhodnou voľbou pre dlhé pracovné dni.

ID-Chair-Antonio-Citterio

AM-Chair-Alberto-Meda

 

Že sa pokročilé technológie nevzťahujú len na kancelárske stoličky dokazuje tiež kreslo Grand Repos od Vitry. Otočný systém umožňuje náklon, ktorého mieru možno zároveň prispôsobiť tak, aby vyhovoval každému, kto sa v ňom uvelebí.

Grand Repos Vitra

Máte v kancelárii kvalitnú stoličku, alebo o jej kúpe ešte len uvažujete? V oboch prípadoch je dobré riadiť sa všeobecnými odporúčaniami a raz za čas od stola vstať pod zámienkou malej prechádzky - napríklad pre čaj či kávu.

Jste z Česka? Přejděte na Proč je dobré mít kvalitní židli

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť