Domov Karin a Xaviera Donck rozpráva príbehy

Domov Karin a Xaviera Donck rozpráva príbehy

16.01.
2023

Dominika Švandová

V rámci svojej kampane Home Stories for Winter nás švajčiarska značka Vitra necháva nahliadnuť do skutočných domovov plných designu a inšpirácie. Vydajte sa s nami na virtuálnu návštevu do jedného z nich, k páru, ktorý sa rád obklopuje kúskami s príbehom.

Karin a Xavier Donck, interiérová dizajnérka a architekt, žijú v belgickom prístavnom meste Gent, v ich dome ale nájdete dizajn z celého sveta. Pátranie po neobyčajných úlovkoch sa stalo neoddeliteľnou súčasťou ich ciest. Okrem zážitkov si tak so sebou priváža aj nový nábytok, umenie, rastliny, alebo skrátka akékoľvek pekné predmety, ktoré ich na ich ceste zaujmú. Tie potom manželom ich cesty pripomínajú a zároveň utvárajú želaný charakter domova.

„Každý predmet má svoj vlastný príbeh. Čím viac predmetov z celého sveta máte, tým viac príbehov do svojho domova vnesiete.“

Vitra Home Stories


Aj preto majú Karin a Xavier radi kúsky s dlhou históriou. Ich interiér je ich plný – či už pravého vintage nábytku, alebo toho nového, avšak navrhnutého mnoho dekád späť. Perfektným príkladom môže byť ikonické kreslo Eames Lounge Chair navrhnuté Charlesom a Ray Eames v roku 1956 aj ďalšie z ich portfólia, napríklad známy drevený vtáčik Eames House Bird.
 

Vitra Home Stories

Vitra Home Stories


 
Okrem amerického dizajnérského páru si Karin s Xavierom zamilovali prácu francúzskeho architekta a dizajnéra Jeana Prouvého. Ich obdiv aj zaslúžené miesto v interiéri si získal svojim industriálnym prístupom, viditeľným napríklad v častom používaní kovových prvkov. Práve jeho stôl z kolekcie Bois je tým vôbec najdôležitejším kúskom celého interiéru. Je miestom stretávania sa s priateľmi i rodinou, ktorým sú dvere domu manželov Donck vždy otvorené.
 

Vitra Home Stories

Vitra Home Stories

Jedálenský stôl EM Table (Jean Prouvé, 1950) je ústredným prvkom domu. Pohodlné sedenie u neho zaisťujú stoličky Softshell (Ronan & Erwan Bouroullec, 2008).

Vitra Home Stories

Stôl od Prouvého zvolili manželia aj v prípade pracovne. Compas Direction (1953) dopĺňa stolná lampa Lampe de Bureau rovnakého autora (1930).

 

Otvorenosť a zdieľanie vnímajú manželia ako jeden z hlavných princípov svojich životov, a preto sa snažia vytvoriť priestor, v ktorom sa budú cítiť dobre nielen oni sami, ale aj ich blízki. Pohodlný, kvalitný nábytok sa v tomto ohľade stáva neoddeliteľnou súčasťou, či dokonca aj podmienkou pre kvalitne strávený spoločný čas.

Vitra Home Stories

Obývaciu izbu tvorí pohovka Suita, kreslo Fauteuil de Salon, svietidlá Akari (všetko Vitra), doplnené o umenie aj vintage kúsky.

 

Obľúbené kúsky manželov Donck si môžete v rámci kampane Home Stories for Winter zaobstarať s nevídanými výhodami. Napríklad každú šiestu stoličku Vitra získate úplne zadarmo, k jedinečnému Eames Lounge Chair si zase ako darček môžete vybrať odkladací stolík. Akcia platí do 26. januára.
 

Jste z Česka? Přejděte na Domov Karin a Xaviera Donck vypráví příběhy
Shopping from the EU? Switch to Karin and Xavier Donck’s home tells stories

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť