Million: nová značka DesignVille odkazuje aj k funkcionalizmu

Million: nová značka DesignVille odkazuje aj k funkcionalizmu

29.06.
2020

Eliška Koukalová

Koľko rôznych štýlov sa dá do interiéru odtlačiť? Čo napríklad Million ... Myšlienka nespočtu rôznych kombinácií aj vyjadrení dala názov kodanskej značke Million a my vám s radosťou ohlasujeme, že sa novo zaradila do portfólia DesignVille. Ak ste rovnako ako my nadšení z odkazu k ikonám a zaujímate sa o modernu i funkcionalizmus, určite vás ich kúsky tiež uchvátia.

Dánsku značku Million založili v roku 2015 dlhoroční priatelia Claus Jakobsen a Jens Kajus. Ich ideálom bolo prepojiť jednoduchý a precízny škandinávsky dizajn s myšlienkami funkcionalizmu a prísnymi estetickými kritériami. Neprekvapí vás preto, že skvele súzni tiež s myšlienkami DesignVille.

Dizajn nábytku, doplnkov a svietidiel Million vzdáva hold takým velikánom, ako bol Ludwig Mies van der Rohe alebo Alvar Aalto. Stojí na pevných základoch nordickej tradície dizajnu z počiatku dvadsiateho storočia, zároveň dáva priechod tomu najlepšiemu zo súčasných vplyvov z Japonska, Francúzska alebo Ameriky.

Stůl Mies od Million

 

Zakladatelia značky poňali celé portfólio Million ako ucelenú kolekciu a kladú dôraz na to, aby sa jednotlivé kúsky dopĺňali a fungovali aj s ostatnými dizajnovými ikonami naprieč inými značkami, ako sú napríklad Vitra alebo HAY. "Zároveň si všetky kusy rozumejú s klasickým, súčasným i moderným štýlom interiéru," hovorí Jens Kajus.

Ku kľúčovým kusom v portfóliu patria stoly Mies. Hádate správne, ide o odkaz k zvučnému funkcionalistickému menu už spomínaného Ludwiga Miesa van der Rohe. Estetika stolov vychádza z jeho prísnej minimalistickej dikcie a dôrazu na variabilitu využitia. Výber z niekoľkých materiálových a farebných prevedení dáva priestor zasadiť stôl presne do kontextu miestnosti a jej celkového vyznenia. Rovnako ako v jedálni sa minimalistický stôl môže objaviť tiež v konferenčnej miestnosti či pracovni.

Stůl Mies od Million

Stoly Mies od Million

 

Kúskom hodným pozornosti je určite tiež lampa z rady Voyage. V jej dizajne sa spája inšpirácia francúzskou industriálnou lampou a detskou fascináciou kozmonautiky. Aj keď sú tienidlá lámp Voyage vytvorené z ručne spracovaného hliníka, vďaka matnému hodvábnemu lesku aj zahnutému okraju vyzerajú ako z keramiky.

Svítidla Voyage od Million

Svítidla Voyage od Million

 

Výrazným produktom v portfóliu Million je tiež vešiak Libertine. Stabilná konštrukcia je dole podopretá o zem, smerom nahor sa odkláňa od steny. Postará sa tak o veľmi zaujímavý vizuálny prvok v chodbe, zároveň je tiež vysoko praktický. Je k dostaniu v niekoľkých farebných variantách, chrómovaná verzia odkazuje k ére Bauhausu a známych konzolových stoličiek z ohýbanej ocele.

Věšák Libertine od Million

Věšák Libertine od Million

 

Okrem minimalistických stolov a zaujímavo riešených vešiakov značka Million ponúka napríklad tiež precízne spracované lavice Arise alebo rovnomenné praktické stoličky. Na DesignVille nájdete aj barové stoličky a stoličky v klasickom štýle Today. Už viete, ktorý z kúskov spájajúci nordickú tradíciu a funcionalismus by ste si vybrali?

Lavice Aeise od Million

 

Filozofia značky a snaha doviesť každý kus k dokonalosti s dôrazom na detail napovedá, že portfólio Million neobsahuje obrovské množstvo produktov, môžete si byť ale istí, že sa o to pozornejšie venujú každému jednotlivému návrhu a rozhodne je teda na čo sa tešiť.

Jste z Česka? Přejděte na Million: nová značka DesignVille

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť