Ženy dizajnérky, ktoré by ste mali poznať

Ženy dizajnérky, ktoré by ste mali poznať

07.03.
2020

Dominika Švandová

Inokedy si pripomenúť významné dizajnérky a ich prácu ako práve dnes? Ženy ako Greta M. Grossman alebo Ray Eames sa vo svete dizajnu zaslúžili hneď o niekoľko nadčasových ikon. Zoznámte sa so ženami - dizajnérkami, bez ktorých by súčasný svet dizajnu nebol tým, čím je.

Dizajnérky, ktoré písali históriu

Ray Eames 

„Všetko čo dokážem, Ray to dokáže lepšie,“ tvrdil o Ray jej manžel Charles. Americká architektka, umelkyňa a dizajnérka Ray Eames významne prispela k súčasnej podobe architektúry, dizajnu, ale aj fotografie. Spoločne s manželom stojí za známymi stolickami Eames Chair, vešiaky Hang It All, stolíky Occasional Table alebo ikonickým vtáčikom Eames House Bird, ktoré dnes nájdete v portfóliu značky Vitra

Charles a Ray Eames

Vitra Hang It All a Eames House Bird

Eames Chair Vitra

 

Greta Magnusson Grossman

V roku 1933 vyhrala švédska dizajnérka Greta M. Grossman ako vôbec prvá žena ocenenie Furniture Design udeľovaného Swedish Society of Industrial Design. V období okolo polovice storočia síce dizajnovému svetu dominovali muži, Grossman však aj napriek tomu získala na poli dizajnu a architektúry vplyv a uznanie. V roku 1940 sa Grossman presťahovala do Kalifornie, kde si otvorila štúdio na Rodeo Drive. Od tohto momentu môžeme jej tvorbu vnímať ako syntézu európskeho modernizmu a kalifornského životného štýlu. Medzi jej najznámejšie návrhy patrí lampa Gräshoppa alebo lampa Cobra značky Gubi, ktoré sa obe radí medzi dizajnové ikony.

Greta M. Grossman

Grashoppa Gubi

 

Aino Aalto

Poháre Aino Allto, ktoré Aino Aalto navrhla pre značku Iittala sa predávajú nepretržite už od roku 1932. Napriek tomu sklenené doplnky neboli jedinou doménou tejto fínskej dizajnérky. Aalto sa venovala dizajnu doplnkov, nábytku, svietidiel, ale aj architektúre. Keď sa v roku 1925 vydala za architekta Alvara Aalto, získala nielen životného partnera, ale aj kolegu. spoločne založili značku Artek, vyrábajúca vysoko kvalitný ikonický nábytok a svietidlá. Aino so svojím manželom spolupracovala tiež na návrhu svetoznámej vázy Savoy.

Aino Aalto

Aino Aalto

 

Ženy súčasného dizajnu

Cecilie Manz 

Tvorba tejto dánskej dizajnérky vychádza z jej lásky k umeniu. Svoje návrhy dokonca často pomenúva podľa svojich obľúbených osobností z radov umelcov a umelkýň. Cecilie Manz patrí medzi mladou vlnu uznávaných a oceňovaných dizajnérov. "Moja práca sa vždy točila okolo jednoduchosti a tvorivého procesu smerom k čistému, esteticky hodnotnému objektu," komentuje dizajnérka svoju vlastnú tvorbu. V jej portfóliu môžete nájsť najmä slávna sviétidlá Caravaggio a svietidlá Mingus značky Fritz Hansen alebo elegantné stolíky Airy a minimalistické drevené stoličky Workshop od Muuto.

designérka Cecilie Manz

svítidla Mingus Fritz Hansen

Airy  Coffee Table Muuto

 

Hella Jongerius

Pre holandskú dizajnérku Hellu Jongerius je charakteristická práca s protikladmi - kombinovanie nových technológií s ručnou výrobou, tradície a súčasných trendov - a tiež dôraz na udržateľnosť. Kvalita je preto pre jej prácu kľúčová. Pre švajčiarsku značku Vitra navrhla kolekciu pohovek a ottomanů Polder, rovnako ako celý rad doplnkov, od vankúšov Dot Pillow po podložky na myš Elephant inšpirované návrhom manželov Eamesových.

Hella Jongerius

Polder Sofa Vitra

 

Danielle Siggerud

Nadčasové produkty, ktoré nestarnú, nájdete v portfóliu dánskej dizajnérky Danielle Siggerud. "Pracujem veľmi intuitívne, so zmyslom pre nadčasovosť a citlivosť, bez toho aby som sa nechala ovplyvňovať súčasnými trendmi," hovorí o svojej práci. Pre značku Menu navrhla kolekcii stolíků Androgyne, ich vyvážený dizajn je podľa Siggerud spojením maskulínneho a femininního.

Danielle Siggerud

MENU stolek Androgyne

 

Margrethe Odgaard 

Ako ľudia interagujú s okolím a ako na nás emočne pôsobí objekty, ktoré nás obklopujú? To sú otázky, ktoré vo svojej tvorbe nezabúda dánska dizajnérka Margrethe Odgaard. Jej doménou sú najmä textílie, ktoré navrhuje vo vyvážených farebných škálach z vysoko kvalitných materiálov. Na DesignVille môžete z portfólia tejto dizajnérky zaobstarať koberce Ply Rug zo 100% novozélandskej vlny alebo kamienkovou plážou inšpirované koberce Pebble od Muuto

Margrethe Odgaard

Ply koberec Muuto

 

Či už ide o súčasné dizajnérky alebo ženy, ktorých ikonické kúsky patria medzi najvýznamnejšie počiny na poli dizajnu už desiatky rokov, veríme, že si zaslúži pozornosť. Ostatne ženami v tomto článku to nekončí - v našom zozname dizajnérov nájdete množstvo ďalších ženských mien.

Jste z Česka? Přejděte na Ženy designérky, které byste měli znát

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť