Artek: dedičstvo fínskeho dizajnu

Artek: dedičstvo fínskeho dizajnu

22.05.
2017

Lucie Čačalová

Fínska značka Artek, založená už v roku 1935, je úžasnou ukážkou nadčasovosti severského designu. Pod jej hlavičkou nájdete predovšetkým ikonický nábytok a svietidlá od Alvara Aalta a ďalšie dizajnové kúsky popredných fínskych i svetových dizajnérov. A keďže môžete nábytok Artek novo kúpiť aj na DesignVille, značku vám teraz predstavíme bližšie.

Manželia Alvar a Aino Aalto, zakladatelia značky Artek

Keď sa povie fínsky dizajn, mnohým sa vybaví práve meno Alvara Aalta, jedného z najznámejších moderných škandinávskych dizajnérov. A k menu Aalto neodmysliteľne patrí tiež značka Artek. Tú Alvar Aalto založil spoločne so svojou ženou, dizajnérkou Aino Aalto a ich priateľmi, zberateľkou umenia Maire Gullichsenovou a historikom umenia Nils-Gustavom Hahlom. Stalo sa tak v polovici 30. rokov 20. storočia a od tej doby funguje Artek ako synonymum moderného fínskeho dizajnu.

Aino_and_Alvar_Aalto_1940s_photo_Herbert_Matter

V portfóliu značky, ktorá od roku 2013 patrí ku švajčiarskemu koncernu Vitra, sa nachádza predovšetkým nábytok a svietidlá, ktoré navrhol práve Alvar Aalto. Popri tom tu nájdete dizajnové kúsky popredných fínskych i svetových návrhárov, ktoré disponujú „Aaltovským DNA“: sú minimalistické, nadčasové a maximálne kvalitné.

Artek_New_Perspectives_photo_Romain_Sellier_11-(1)

Stoličky 60

Nadčasová stolička 60, ktorá je dielom Alvara Aalta, predstavuje esenciu funkcionalistického nábytkového dizajnu. Krása tkvie v jej jednoduchosti, ktorá je založená na troch ohnutých nohách z masívnej brezy a guľatom sedadle z brezovej preglejky.

Artek_stools_collection_2

Tajomstvo originálneho úspechu stoličky 60 spočíva práve v jej nohách, ktoré vďaka svojmu tvaru nesú názov L-leg a ktoré sa nakoniec stali charakteristickým rysom aj ďalšieho nábytku navrhnutého Alvarom Aalto. Stoličky sú stohovateľné do úžasného stĺpca, ktorý až pripomína umelecké dielo.

Artek_stools_Paimio

Stolička sa vyrába v nespočetných farebných a materiálových prevedeniach a právoplatne patrí medzi ikony moderného dizajnu, ktoré sa mnohí snažili umelo napodobniť - originál ale nič nenahradí!

Artek_Stool60_Zurich_04-(1)

Stolička z ohýbanej brezy

Stoličky 60 boli prvým nábytkom, na ktorom Aalto použil nohy v tvare písmena L. Nasledovali ho ďalšie stoličky Artek, ktorých názov začína číslicou 6 a ktoré disponujú rovnakým tvarom nôh a telom z ohýbaného brezového dreva. Aj tie sa považujú za ikony s jedinečným príbehom.

Artek_69_Campaign_2

P_81B_table_N65_childrens_chair_Childrens_room_photo_Mikko_Ryhänen

Stolička Rocket vás vezme ku hviezdam

Niektoré designy pôvodne vznikli, bez toho, aby ich autor predpokladal ich slávu. To je prípad práve barových stoličiek Rocket, ktoré fínsky designér Eero Aarnio pôvodne navrhol pre svoju kuchyňu. Tvar pripomínajúci kozmickú raketu zaisťuje stabilné a veľmi pohodlné posedenie na stoličke z masívneho dubu. 

131205_rocket-colours_photoshopped01

Stolička si rýchlo získala na popularite a začala sa neskôr vyrábať aj v nižšej verzii "baby", ktorá je určená nielen pre deti, ale všade tam, kde oceníte pohodlnú stoličku na sedenie alebo ako schodíky.

Elegantné kreslá Mademoiselle

Aj cez svoj francúzsky názov a nepopierateľný šarm sú kreslá Mademoiselle výtvorom fínskeho dizajnéra Ilmari Tapiovaara.

Artek_Mademoiselle_A330S_PN001_Siena_Blanket

Nadčasové kreslo z masívneho brezového dreva platia za dizajnovú klasiku, ktorej funkčnosť je preverená desaťročiami (dizajn z roka 1956). Konštrukcia v tvare lúča poskytuje maximálnu oporu chrbta a zaisťuje veľmi pohodlné sedenie.

Vizuálne atraktívnu konštrukciu kresla si môžete zaobstarať buď v klasickej verzii alebo ako hojdacie kreslo, ktoré je ako vystrihnuté z rozprávky.

Artek_Mademoiselle_lounge_chair_black_sage_green

Kto hľadá nadčasovosť, v sortimente Artek si iste vyberie. Ktorý kúsok si domov zaobstaráte vy?

Jste z Česka? Přejděte na Artek: dědictví finského designu

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť