Hans Christian Andersen Hus: škandinávsky dizajn a japonský zen

Hans Christian Andersen Hus: škandinávsky dizajn a japonský zen

15.01.
2024

Eliška Koukalová

Prvotriedny dizajn často pomáha architektom dotvoriť požadovaný zámer, ktorý chcú vložiť do budov. Ako napríklad Múzeum Hansa Christiana Andersena v Odense, pre ktoré si architekt Kengo Kuma vybral nábytok od značiek Fritz Hansen a Artek. Keď je výber správny, ako je to v tomto prípade, môžu dizajnové kúsky umocniť architektúru.

Príbehy nemusia rozprávať len slová, možno ich zažiť aj cez fyzické priestory. Múzeum rozprávkara Hansa Christiana Andersena si to navyše priamo žiadalo. Jeho architekt Kengo Kuma do svojho príbehu začlenil aj niekoľko kúskov ikonických stoličiek Fritz Hansen. A nie je divu. Na celoživotné dielo a odkaz literárneho velikána sú v Dánsku zhruba rovnako pyšní, ako na nábytok z dielne Fritz Hansen, ktorý na významných miestach nesmie chýbať. V múzeu sa objavuje aj nábytok Artek od Alvara Aalta.

Odense_HC-Andersen-Hus5

Komplex budov múzea je usporiadaný bez hierarchie ako zhluk niekoľkých eliptických budov na lúčnom lôžku uprostred mesta Odense. Medzi budovami sa vinou cestičky tvoriacej nielen spojnice jednotlivých miest, ale aj príležitosť na zastavenie a obdivovanie záhrady, ktorá sa s každým ročným obdobím mení. Projekt múzea pracuje s úrovňami nad i pod zemou, ktoré sú navyše vzájomne viditeľné. Zatiaľ čo na tie nadzemné dopadajú slnečné lúče, chodník pod úrovňou je znateľne zatienený. Architekt tak nadviazal na príbeh Malej morskej víly, ktorá sledovala dianie z podvodnej hĺbky.

Odense_HC-Andersen-Hus6

Kúsky od Fritza Hansena

Portfólio japonského architekta aj Andersenova fascinácia prírodou naznačujú, že celý komplex sa bude niesť v rovnakom duchu vnútri aj vonku: veľmi organický s hojným využitím dreva. Týmto kvalitám ide pekne naproti aj organicky tvarovaný dizajn Arne Jacobsena v kolekciách Grand Prix aj Ant. Zatiaľ čo drevené stoličky Grand Prix na subtílnej chrómovej podnoži uvidíte predovšetkým vo foyer múzea, čalúnené stoličky Ant vo viacerých farbách poskytujú dostatok pohodlia v kaviarni s výhľadom do záhrady. Najmenšia verzia vázy Ikebana vnáša do interiéru kúsok prírody a zvýrazňuje krásu každej jednotlivej stonky a kvetu v súlade s japonským umením aranžovania kvetov.

Odense_HC-Andersen-Hus4

Foto: Rasmus Hjortshøj / COAST

V priestore nenájdete veľa závesných svetiel; Kengo Kuma sa snažil nechať vyniknúť odhalené trámy ako prírodný a remeselný prvok v jednom, vyššie stropy a sklenené steny prepúšťajú dostatok denného svetla. V priestore kaviarne však nájdete závesné svietidlá Kaiser Idell.

V múzeu nájdete aj lounge časti na oddych. Doprajete si ho v pohodlí nábytku z pera ďalšieho velikána škandinávskej moderny – Poula Kjærholma. Kresielko PK4 aj stolík PK60 patrí medzi veľmi známe dizajnové ikony, ak by ste o ne mali záujem, radi ich pre vás objednáme.

Odense_HC-Andersen-Hus3

Foto: Rasmus Hjortshøj / COAST

Ešte viac dreva s kúskami Artek

V ďalšej elipsovitej miestnosti obloženej drevenými rámami narazíte aj na kúsky navrhnuté Alvarom Aaltom – stoličky 66. Ich celodrevený dizajn pekne zapadá do koncepcie múzea, rovnako ako ich miesto v histórii dizajnu. Ak vám pri pomyslení na stoličky 66 napadne aj Stool 60, nie ste ďaleko od pravdy. Slávny a inovatívny dizajn nožičiek ohnutých do L, ktorý Stool 60 preslávil, rozvíjajú Chair 66 do podoby s operadlom chrbta. Rovnako tak stoly, pri ktorých stoličky stoja, tiež patria do portfólia Artek a tiež stavajú na stabilite L podnožia.

Odense_HC-Andersen-Hus7

Foto: Rasmus Hjortshøj / COAST

Jste z Česka? Přejděte na Hans Christian Andersen Hus: skandinávský design a japonský zen
Shopping from the EU? Switch to Hans Christian Andersen Hus: Scandinavian design and Japanese Zen

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť