Inšpirácia pre dizajnové stolovanie

Inšpirácia pre dizajnové stolovanie

25.07.
2016

Lucie Čačalová

Z niečoho tak obyčajného ako je jedlo v priebehu dňa môžete hravo urobiť udalosť, na ktorú sa len tak nezabúda. Pripravili sme tri štýlové variácie pre váš stôl, ktoré vás môžu sprevádzať v priebehu dňa alebo vás inšpirovať k vlastným, jedinečným kombináciám, ktoré stolovanie povznesú na nový level.

Napíšte si recept na dokonalý stôl

Komu je blízky minimalistický štýl s maximálnou funkčnosťou, môže si stôl prestrieť v štýle dánskej značky Design Letters. Biely porcelán s čiernou typografiou navrhnutou Arne Jacobsenom z roku 1937 sa najlepšie hodí na jednofarebný stôl, ktorý môžete prípade potiahnuť obrusom Pen od Ferm Living - ten totiž vyzerá ako počmáraný ceruzkou, čím vytvoríte zaujímavý ideový mostík celého aranžmán.

Porcelánový servis Design Letters

Ako doplnky k bielo-čiernemu riadu zvoľte stolný svietnik POV od Menu v čiernej alebo bielej farbe v netradičnej kovovej konštrukcii. Drobnosti či napríklad čajové sviečky môžete umiestniť do organizéra Nic Nac od Normann Copenhagen. Zástancovia purizmu zostanú pri bielej či čiernej variante, avšak ak chcete stôl ozvláštniť, nebojte sa pridať farby - napríklad limetkovo zelenú.

Design Letters - designový porcelán

Naša kombinácia sa hodí predovšetkým pre štýlové raňajky: súčasťou sady sú taniere, hrnčeky, misky, konvička na mlieko aj vodu. Ak chcete stolu dodať na exkluzivite, pridajte drôtenú misu Wire Bowl od Menu vo farbe mosadze, do ktorej môžete napríklad naaranžovať čerstvé ovocie.

Drátená mísa Wire Bowl od Menu

Esencia škandinávskeho dizajnu s mätovou príchuťou

Nechajte sa na obed uniesť spojením šedej, bielej a svetlých tónov ružovej a mätovej. Ľahko romantickú kombináciu pastelových farieb uzemní riad vo farbách bielej a šedej. Minimalistická sada riadu pochádza z dielne dizajnérov z Norm Architects a bezo zvyšku spĺňa všetko, čo očakávate od charakteristiky "nordic" - ide o ručnú výrobu z kvalitného porcelánu vo farbách bielej, odtieňoch šedej a mentolovo zelenej.

New Norm je sada nádobí od Menu

Chladnú kombináciu rozohrejú doplnky v odtieni svetlo ružovej - napríklad práve misky a váza z kolekcie Shades dánskej značky Muuto.

Porcelán New Norm od Menu

Ako odkladaciu plochu môžete využiť multifunkčné koše Wire Basket od Ferm Living (v ružovej) alebo oblejší drôtený kôš Wire Bin od Menu (v mentolovej). Romanticky ladenou dekoráciou je vtáčik Shorebird od Normann Copenhagen.

Koš Wire Basket od ferm Living

Na stole vynikne tiež ikonický mlynček od Menu Bottle Grinder a to buď v odtieni mätovo zelenej alebo iných tlmených tónoch s dreveným či kovovým viečkom.

Mlýnek Bottle Grinder od Menu

Večer v znamení nadčasovej elegancie

Špeciálna príležitosť, akou je napríklad večer v dvoch či posedenie s kamarátkou, si zaslúži exkluzívnu kombináciu pre stolovanie. Základom pre naše aranžmán je čierny Tray Table od HAY s praktickým odnímateľným podnosom, vďaka ktorému môžete všetko na stolíku jednoducho premiestniť.

Nádobí Tom Dixon

Z riadu siahnite po výstrednej dekantačnej karafe od Toma Dixona z ručne fúkaného a meďou zdobeného skla. Ako kontrast použite sklo z kolekcie Essence od Iittala, ktoré na prvý pohľad zaujme čistými linkami minimalistického prevedenia a to podobne ako dizajnová ikona rovnakej značky - tanier Kastehelmi z číreho skla. Dizajn preverený viac ako piatimi desaťročiami výborne poslúži napríklad na drobné občerstvenie k vínu.

Skleněné nádobí Kastehelmi od Iittala

K večernému posedeniu bezpochyby patrí aj elegantné osvetlenie, o ktoré sa postará svietnik Etch od Toma Dixona vo farbe medi, ktorý je vyrobený z tenkých plátkov perforovaného kovu, cez ktorý prenikajú malé bodky svetla.

Zmysly vám absolútne omámi vonná sviečka z kolekcie Eclectic Scent, ktorá má schopnosť vôňou červených tehál, londýnskych parkov s krokusmi a žihľavou a slanou Temžou každého preniesť do Británie, rodiska značky Tom Dixon. Sviečka je okrem úžasnej vône nádherná na pohľad - poniklovaná nádoba je prikrytá vrchnákom z bieleho mramoru z oblasti Morwad.

Vonná svíčka Tom Dixon Eclectic Scent

Servírovací stolek Tray Table HAY

Či sa necháte inšpirovať jednou z našich kolekcií, alebo si navrhnete svoju vlastnú je len na vás. Na čo však rozhodne nie je radno zabúdať je výborné jedlo, pitie a spoločnosť, ktorá je na koniec tou najdôležitejšou ingredienciou každého stolovania.

Jste z Česka? Přejděte na Inspirace pro designové stolování

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť