Nadčasové škrupinové stoličky

Nadčasové škrupinové stoličky

27.08.
2019

Katka Horáková

Stolička v kombinácii tvarovaného plastového sedáku a niekoľkých typov podnoží sa teší obrovskej popularite. V závislosti na zložení materiálu sedák pruží a umožňuje tak pohodlné a dynamické (= zdravé) sedenie. Stoličky sú tiež veľmi odolné a vhodné do domácich i komerčných priestorov. Kde má tento fenomén svoj začiatok?

Eames Plastic Chair (Vitra)

Keď koncom 40. rokov navrhoval Charles Eames ideálnu stoličku pre prestížnu súťaž „Low Cost Furniture Design", neuspokojivé výsledky práce s preglejkou a hliníkovými plátmi ho nakoniec priviedli ku sklolaminátu – inovatívnemu materiálu, ktorý doteraz v nábytkovom priemysle nebol použitý.

Výsledkom bol revolučný dizajn stoličky: sedák tvorí ergonomicky tvarovaná a pohodlná škrupina vo verzii s lakťovými opierkami i bez. Sedák bolo možné umiestniť hneď na niekoľko typov podnoží – rýdzo kovové, drevené, otočné, a dokonca aj hojdacie. Vždy ale bola konštrukcia ľahká a vzdušná, a pritom veľmi pevná. 

Krehký sklolaminát bol v priebehu času nahradený odolnejším polypropylénom. Vďaka tejto úprave sa stolička Eames Plastic stala v podstate nezničiteľným kusom nábytku. Eames Fiberglass Chair sa vrátila späť na trh začiatkom tohto roka, a tak dnes môžete ikonickou stoličku vyberať hneď z dvoch materiálových prevedení.

Eames Chair Vitra

Eames Fiberglass Chairs

Stolička Eames, ktorú dnes vyrába švajčiarska značka Vitra, nielen že sa stala nesmrteľnou dizajnovou ikonou, ktorá sa teší obľube takmer 70 rokov, ale vlastne aj definovala novú typológiu stoličiek. Vlastnú verziu škrupinovej stoličky má v ponuke viacero značiek z portfólia DesignVille - poďme sa na niektoré z nich pozrieť.

About a Chair (HAY)

Ak by sme mali charakterizovať rad About a Chair jedným slovom, bolo by ním určite variabilita. Kolekcia dánskej značky HAY, navrhnutá dizajnérom Hee Welling, zahŕňa stoličky niekoľkých typov

Klasické stoličky AAC 22 so zaoblenými chrbtom plynule prechádzajúcimi v podrúčky ponúknu dokonalé pohodlie pri jedálenskom stole, polstrované varianty s kovovou podnožou a kolieskami zase skvele poslúži v pracovni a tie štýlovo najjednoduchšie bez podrúčok sa budú hodiť domov i do kancelárie. Pripočítajte k tomu bohatú škálu farieb škrupín aj polstrovanie a máte naozaj z čoho vyberať!

AAC22 HAY

AAC HAY

Do rodiny About a... nábytku sa radí aj kolekcia About a Stool, ktoré ponúka barové stoličky v rovnakom duchu.

AAS HAY

Stoličky Form (Normann Copenhagen)

Stoličky Form sú charakteristické najmä dokonalým estetickým prepojením plastového sedáku a typicky severskej drevenej podnože. Kolekcia Form od Normann Copenhagen sa stala čoskoro natoľko úspešnou, že dnes číta okrem stoličiek s viacerými typmi podnoží tiež barové stoličky a niekoľko druhov stolov a stolíkov od jedálenských po kaviarenske.

Normann Copenhagen Form Chair

Stoličky Fiber (Muuto)

Kreslá a stoličky z kolekcie Fiber od Muuto zaujmú najmä inovatívnym bio kompozitným materiálom, ktorý obsahuje 25% drevených vlákien. Z diaľky sa môže zdať, že je sedák vyrobený z obyčajného plastu, ale pri bližšom pohľade sú drevené vlákna dobre viditeľné, čo dodáva stoličkám Fiber nezameniteľný charakter.

Fiber Chair Muuto

Beetle Chair (Gubi)

Dánska značka Gubi má medzi škrupinovým stoličkami hneď dve želiezka v ohni. Kolekcia stoličiek v dizajne od štúdia Komplot získala prestížne ocenenie Red Dot Award "Best of Best". Novinkou sú potom stoličky z kolekcie Beetle – tvarovanie sedáku pripomína krovky a tvaroslovie kovových nožičiek tiež nezaprie inšpiráciu v hmyzej ríši.

Gubi Beetle

Židle Gubi Beetle

Harbour Chair (Menu)

Harbour Chair od dánskej značky Menu boli navrhnuté pre kreatívny priestor značky Menu Space, ktorý v sebe spája showroom, kanceláriu a kaviareň. Harbour Chair svojou variabilitou zapadá do všetkých týchto konceptov a navzájom ich prepája.

Harbour Chair

Harbour Chairs

Chcete vidieť viac? Vydajte sa na prieskum do sekcie stoličiek v našom eshope.

Jste z Česka? Přejděte na Nadčasové skořepinové židle

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť