Ako vybrať správnu barovú stoličku?

Ako vybrať správnu barovú stoličku?

14.09.
2018

Kateřina Šmaková

Na súčasné moderné interiéry sú kladené vysoké nároky. Budúci majitelia dizajnových príbytkov požadujú praktickosť, účelnosť, originalitu a v neposlednom rade vizuálnu prepracovanosť do najmenšieho detailu.

V mnohých prípadoch sú tak do interiéru zakomponované multifunkčné výdobytky poslednej doby, nájdu sa však aj výnimky, ktoré prekonávajú desaťročia. Napríklad barové posedenie - nadčasové, funkčné riešenie, ktoré "pristane" doslova každému interiéru. Ak ste sa rozhodli tento štýlový prvok umiestniť do svojho príbytku, ostáva otázka, ako vybrať barovú stoličku?

Výška na prvom mieste

Pri výbere barovej stoličky je potrebné sa vždy riadiť výškou dosky, pultu či stola, od ktorého majú byť stoličky umiestnené. Variant v podobe kuchynského barového pultu či barového stola sa radí k riešeniam skôr tradičným, stále má však nespočetné množstvo priaznivcov a je súčasťou mnohých novodobých interiérov.

Výška barových pultov sa pohybuje najčastejšie v rozmedzí od 110 do 115 cm. Klasický vyšší barový pult tak perfektne doplnia barová stolička s výškou sedenia 75 cm.

barové židle

Modernou a čoraz viac obľúbenejšou variantou je potom barové posedenie spojené s kuchynským ostrovčekom. Výška dosky či samotného ostrovčeku spravidla dosahuje 91 až 95 cm, k pohodlnému sedeniu je teda potrebné zvoliť barové stoličky nižšie, s výškou 65 cm sedenia.

barové židle

Prečítajte si tiež článok, v ktorom sa priamo venujeme téme ako vybrať správnu výsku barové stoličky.

Vizuálny charakter

Dôležité je zamyslieť sa aj nad samotným vizuálom miestnosti. V rámci príprav je potrebné vziať do úvahy ladenie celého priestoru, barová stolička by totiž mala svojím výzorom do celého interiéru príjemne zapadnúť alebo sa stať výraznou dominantou.

Do úvahy teda pripadá barová stolička s dreveným, plastovým či kovovým základom. Alternatívou je potom stolička kombinujúci viac materiálov. Aké sú prednosti jednotlivých prevedení?

Drevo, symbol tradície, dodáva každému kusu nábytku nezameniteľný charakter a drevené barové stoličky nie sú výnimkou. Radí sa k nadčasovým, veľakrát robustným kúskom, ktorými je možné ozvláštniť doslova každý interiér. Veľmi obľúbené sú drevené barové stoličky z kolekcie In Between značky & Tradition, ktoré na prvý pohľad upútajú svojimi neobvyklými líniami.

barové židle

Barové stoličky celoplastové či s prvkami z lisovaného plastu spravidla zaujmú širokou škálou farbených odtieňov a často minimalistickou veľmi príjemnou siluetou. Napríklad barové stoličky z kolekcie Form značky Normann Copenhagen sú skvelou ukážkou, ktorá v sebe snúbi vyššie spomínané parametre.

barové židle z kolekce Form

Kovové spracovanie vyniká predovšetkým svojou odolnosťou, zároveň však aj jednoduchou eleganciou a mnohokrát veľmi vytúženú vzdušnosťou. Skvelým kúskom sú barové stoličky z kolekcie Hee Welling od značky HAY.

barové židle značky HAY

Pohodlie podľa vlastného gusta

Ak máte zvolený materiál a farebné ladenie, vyvstáva pochopiteľne mnoho ďalších otázok. Či zvoliť variantu s čalúnením? S opierkami chrbta alebo aj rúk či úplne bez? Finálne rozhodnutie je na vás. Pochopiteľné je, že ak plánujete pravidelná dlhšie posedenie, je vhodnejšie čalúnený sedák. Naopak pokiaľ ide o občasné posedenie alebo je barová stolička skôr dizajnový prvok, ktorý má interiéru dodať nádych originality a extravagancie, nemusíte sa obávať stoličky bez čalúneného sedáku.

barové židle

S opierkami chrbta, rúk či nôh je tomu obdobne. Je len na vás, na aké účely a s akou frekvenciou bude barový kút využívaný.

Na čo sa pri výbere ďalej zamerať?

Pozerajte sa na konštrukčné prevedenie podnože, ktoré vám zodpovie otázky týkajúce sa stability. Nepodceňte tiež rozmery, ktoré môžu zohrávať obzvlášť v prípade malého interiéri významnú úlohu. Parametrov, na ktoré je potrebné pri výbere barové stoličky pozerať, je samozrejme celá rada. Veľakrát slepo lipneme iba na jednej maličkosti, aj ostatné parametre napríklad v podobe funkčnosti či kvality spracovania sú ale rovnako dôležité ako samotný vzhľad barovej stoličky.

barové židle

Barové posedenie môže byť nielen zaujímavým dizajnovým kúskom, ale aj štýlovým východiskom v prípade problémového dispozičného riešenia. Tvorí totiž prvok, ktoré elegantne spája a zároveň tiež decentne oddeľuje jednotlivé časti domu.

barové židle

Jste z Česka? Přejděte na Jak vybrat správnou barovou židli či stoličku?
Shopping from the EU? Switch to How to choose the right bar stool

5% zľava pre vás!

Newsletter

Odoberajte náš newsletter a získajte 5% zľavu.

Odoberať newsletter

Zavrieť